Hoppa till innehåll

Stor krogguide: 11 stjärnkockar avslöjar sina svenska favoritrestauranger

Svenska stjärnkockars favoritkrogar.
Rasmus Blom, redaktionschef på Café Magazine

Vart går Sveriges främsta kockar när
de ska lägga sina öden i andra kockars händer? Café tar köksvägen till matkonnässörernas smultronställen i årets mest initierade krogguide.

Adam Dahlberg – Bar Libertin

Vapengatan 2, Stockholm

barlibertin.se

Adam Dahlberg är ena halvan av det kulinariska radarparet Adam & Albin som ligger bakom Adam/Albin, Misshumasshu, Nori Bar, Raamen och nya restaurang Solen i Slakthusområdet i Stockholm. När han är ledig går han gärna till sitt lokala stammishak Bar Libertin i Söderort.

”Aspuddens Babette som är perfekt för oss som bor söder om Söder. Det är svårt att hitta eldsjälar utanför tullarna, men gänget bakom Bar Libertin levererar alltid. Enkelt, gott käk och smarrigt vin. Jag brukar komma strax före stängning och beställa några assietter och ett par glas rött.”


Florencia Abella – Långbro Värdshus

Stora Mans Väg 4, Älvsjö

langbrovardshus.se

Argentinska kocken Florencia Abella är kökschef på Michelin­krogen Ekstedt i Stockholm. När hon inte lagar mat över öppen eld med kollegan Niklas Ekstedt tar hon med familjen till Långbro Värdshus i Stockholm.

”Jag och familjen cyklar ofta till Långbro Värdshus”, säger Florencia.

”Där är det alltid jättefin och varm stämning och vällagad husmanskost. Värdshuset har en uteservering och en inglasad veranda som gör att det är mysigt både på sommaren och vintern. Det kan vara svårt att hitta en restaurang som både de vuxna och barnen gillar, men det som gör Långbro Värdshus så bra är just att barnen stortrivs medan man njuter själv. Inte sällan har de speciella temadagar och gästkockar; förra sommaren bjöd de in Musselbaren från Ljungskile som serverade goda musslor från Bohuslän. Restaurangen ligger vackert belägen i en grön park vid en damm med fontäner som man kan blicka ut över medan man äter. Ett prisvärt och supermysigt ställe som drivs av krögaren Fredrik Eriksson, som verkligen älskar det han gör vilket speglar av sig på verksamheten.”


Sebastian Gibrand – PM & Vänner

Västergatan 10, Växjö

pmrestauranger.se

Sebastian Gibrand har gjort Nobelmiddagen, tagit silver i kock-VM Bocuse d’Or, vunnit Kockarnas kamp och arbetat på tvåstjärniga Oaxen Krog & Slip och trestjärniga Frantzén. Hans favoritkrog hittar man i Småland.

”PM & Vänner är en oas i de småländska skogarna med råvaror från lokala gårdar och en vinlista i världsklass. Här finns två restauranger, en bistro och en stjärnkrog som man kan välja efter humör. Vin låter jag Ruben Sanz Ramiro – en av världens bästa sommelierer – handplocka. Då får man inte bara ett gott vin, utan man får även ta del av hans enorma vinkunskap som är en upplevelse och resa värd i sig.”


Frida Ronge – Bitza

Hornstulls strand 13, Stockholm

bitzahornstull.com

Frida Ronge är fiskhandlardottern från Göteborg vars japansk-nordiska matlagningsstil har gjort henne till en av Sveriges mest bejublade kockar. När hon inte lagar mat i tv, skriver kokböcker eller står i köket på restaurang TAK i Stockholm hittar man henne på Bitza på Södermalm. Där äter hon krispig pizza som hämtar smaker från Palestina, Syrien och Libanon.

”Aadel Kershs arabiska pizzeria serverar väldigt goda sides. Man får till exempel en ljuvlig hummus till pizzan som man kan dippa pizzakanterna i. Det finns också små yoghurträtter med gurka och aubergine. Ibland får de feeling och gör helt sjuka mackor och shakshuka. Za’atar- och sumakerkryddor flödar i köket och brunchen där är otrolig. Bitza är en liten kvarterskrog vid Hornstulls strand som verkligen lagar mat med känsla och kärlek.”


Foto: Andreas Johansson

Albin Wessman – Miyakodori

Upplandsgatan 7, Stockholm

miyakodori.se

Albin Wessman, a.k.a. Adam & Albin-­Albin, är högaktuell med nya re­­staurang Solen – en stökig och familjär krog- och kulturdestination där Albin och vapendragaren Adam inspirerats av soldränkta matparadis som Tel Aviv, Santa Fe, Oaxaca och Neapel. När Albin inte är på någon av sina egna krogar äter han grillspett på japanska gastropuben Miyakodori:

”Det här med personliga favoritkrogar ändras hela tiden, men Miyakodori är en av mina nyfunna favorit­krogar, som öppnade i november 2022 av ett gäng unga, ambitiösa kockar. Jag älskar stället! Här beställer jag mängder av olika kolgrillade yakitorispett och dricker öl och sake i immiga glas. Missa inte deras desserter som är magiska!”


Johan Jureskog – Harö Natur

Gummerholmen 119, Sandhamn

59north18east.com

Sommarkrogen Harö Natur 59n18e på Gummerholmen norr om Sandhamn kan stoltsera med Stockholms skärgårds bästa pizza. Let’s dance-aktuelle kocken och krögaren Johan Jureskog, som bland annat driver Rolfs Kök, AG och Jureskogs i Stockholm, åker hit med båten varje sommar.

”Somrarna tillbringas ute på vårt härliga ställe i skärgården”, säger Jureskog.

”Min kära fru Polly och barnen älskar att besöka skärgårdskrogar med vår båt under soliga dagar. Ibland lyckas vi även få barnvakt! Då bär det av till vår favorit Harö Natur, där det vankas napolitanska pizzor och rödvin i överflöd till lunch. Sover vi över blir det en liten ­siesta efter lunchen. Därefter blir det uppfriskande bad inför middag på krogen. Jag älskar en fet draja före middagen och sedan låta kockarna överraska oss med vad huset har att erbjuda. Den gamla mjölkkylen är numera en vinkyl som gästerna själva får botanisera i. Så trevligt! Därefter vankas det grogg och nattbad fram till småtimmarna. Dessa kvällar är några av årets höjdpunkter och värmer våra sinnen under de kalla vintermånaderna.”


Pi Le – Minh Mat

Odengatan 94, Stockholm

minhmat.se

Pi Le är kökschef och delägare på Tommy Myllymäkis Michelinbelönade fine dining-krog Aira på Djurgården. 32-åringen har vunnit både VM-guld och -silver som en del av juniorkocklandslaget. Han har även tävlat i seniora kocklandslaget och i Kockarnas kamp på TV4. När han vill känna smaken av hemlandet Vietnam beger han sig till restaurang Minh Mat.

”Det är en av få autentiska vietnamesiska restauranger i Sverige. Varje gång jag längtar hem går jag dit och beställer de grillade grodlåren med citrongräs eller det grillade lammet med vilda betelblad. Det kastar mig direkt tillbaka till alla de populära gatuköken i Vietnam. Atmosfären här är autentisk och fullsmockad, lukten från deras grill får det att vattnas i munnen på mig varje gång jag tänker på maten. Och sedan tar jag naturligtvis alltid ett par Saigon-öl, det är ett måste! Det är som att komma hem till min mamma eller som en resa tillbaka till Vietnam.”


Niclas Jönsson – La Ragazza

Stora Nygatan 20, Stockholm

laragazza.se

Niclas Jönsson och parhästen Daniel Höglander, som även han medverkar i den här artikeln, är krögarduon bakom tvåstjärniga Aloë i ett anspråkslöst villa­kvarter i söderförorten Älvsjö, ett stenkast från tidigare tipset Långbro Värdshus, i Stockholm. I samma fastighet driver de även den avslappnade mellanrättsbodegan Rinos och lyxiga takeawaysushin Black Milk Sushi. Som om inte det vore nog basar de över restaurangen på boutiquehotellet Villa Dagmar på Östermalm. Nyligen lanserade duon även Enjoy Bazaar, en 260 kvadratmeter stor yta i centrala Stockholm som rymmer en rad olika matkoncept, från burgare till ­mexikanskt. I den mån det blir tid över i Niclas Jönssons hektiska entreprenörsliv går han gärna till La Ragazza i Gamla stan.

”Jag har haft väldigt trevliga ­mid­dagar på La Ragazza. De lagar mat med kärlek och serverar god mat som smakar mycket! Jag gillar stämningen i den lilla lokalen, bara en sådan sak som att det spelas musik som skiljer sig från andra restauranger. De har även en bra vinkällare – här dricker jag gärna meursault, montrachet, barolo och pinot noir.”


Sahin Erdal – SOI 29

Bergsgatan 29, Malmö

soi29thaikitchen.com

SOI 29 är namnet på Malmös hetaste thai som serverar smakrika mellanrätter i thailändsk streetfood-anda. Hit går Sahin Erdal, kocken bakom trendiga Malmökrogen Aster i Varvsstaden. Anledningen lyder som följer:

”Många kvällar har jag varit ambivalent kring var jag ska äta – särskilt när jag är med min bror Sebastian. Har vi haft turen på vår sida har vi synkat suget efter SOI 29 och lyckats tajma det med när de har öppet. Att gå igenom hela den färgglada lokalen, slå sig ner i baren och omedelbart bli serverad kokosvatten är något av det finaste någon kan göra för mig. Kokosvattnet är en perfekt symtombehandling för stark mat, vilket jag är superkänslig för. Men även om maten är stark är den alltid värd att gå dit för. SOI 29 är utan tvekan min absoluta favoritrestaurang i Malmö. Det friterade ägget, Yam Khai Dao, och den helfriterade havsabborren, Pla Tod Yam Mamuang, kan vara två av de bästa rätterna i Malmö just nu – och så kommer det nog att fortsätta vara ett bra tag till. Vad gäller dryck tycker jag man ska börja med att beställa några av deras fördrinkar och när maten trillar in, kör på ölet Leo.”


Daniel Höglander – Tennstopet

Dalagatan 50, Stockholm

tennstopet.se

Daniel Höglander utgör tillsammans med nämnda Niclas Jönsson en kockduo som byggt ett mindre krog­imperium där kronjuvelen är Aloë med två stjärnor i Michelinguiden. På sina egna restauranger pushar han gärna de gastronomiska gränserna, nu senast med Black Milk Gastro Bar på Enjoy Bazaar där han och Niclas Jönsson tolkar omakase och blandar de asiatiska, syd­amerikanska och europeiska köken i ett tiotal serveringar per sittning. Men som kroggäst gillar Daniel att hålla det enkelt.

”Min favoritkrog är Tennstopet”, fastslår han.

”Av den enkla anledningen att där står tiden stilla och att man kan äta klassisk husmanskost på riktigt – och det är något som dessvärre håller på att dö ut. Jag äter nästan alltid S.O.S. (smör ost och sill, reds anm.) och stekt fläsk.” 


Foto: 2AM/Godare

Dante Zia – Lillies och BISe

Lillies: Isak Slaktaregatan 5, Malmö
BISe: Norra Vallgatan 88, Malmö

mjs.life/lillies

bise.se

Lillies.

BISe.

Dante Zia är skåningen med de italienska rötterna som tävlat i TV4:s flaggskepp Sveriges mästerkock, skrivit boken Pasta al Dante och programlett Weekend hos Zia med lillebror Oscar Zia. Dantes bästa krogar ligger i hemstaden Malmö.

”Jag har många favoritrestauranger! Två av dem är Lillies och BISe i Malmö. På Lillies är mina favoriter den råa pilgrimsmusslan med sotad misomajo och yuzu, dump­lingsen i alla dess former och den friterade kycklingen. Det mesta som Alexander (kökschefen Alexander Dang, reds anm.) brukar göra är väldigt gott! Och frågar man snällt kan man få sina dump­lings friterade. Jag dricker alltid drinkar på Lillies, mest för att jag inte är så bevandrad inom vinernas värld. Stolarna på Lillies är också otroligt sköna, haha – det är värt att gå dit nästan bara för det! På BISe tycker jag det är skönt att de gått ifrån mellanrättskonceptet. Jag gillar att maten är enkel och vällagad och att valen är få, det passar mig som alltid vill äta allt på menyn. När jag var där åt jag en otrolig smörsås med libbsticka – jag är nästan säker på att det var det, grön var den i alla fall – med en perfekt bakad vit fisk och en massa grönsaker. Gillar man re­­staurang Saltimporten Canteen i Malmö kommer man med 100 procents sannolikhet att gilla BISe. Jag har inte grottat ner mig i BISes viner, så jag har svårt att uttala mig om dem, men jag har hört rykten om en imponerande vinkällare som nås från grannens trapp­uppgång.”

Lillies.


Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.