Hoppa till innehåll

Så gör du stjärnkockens bästa bakismat – Dubbeltoast med skinka, spenat, stekt ägg och hollandaise

Bakistoast och Marion Ringborg
Rasmus Blom, redaktionschef på Café Magazine

En toast XL à la Marion Ringborg.

Marion Ringborg känner du igen från Kockarnas kamp på TV4. Hon har även arbetat på restauranger som Villa Godthem och Fotografiska i Stockholm och Lyle’s och Spring i London. Tillsammans med Linn Söderström driver hon Garba, en kring­flackande pop-up-krog som nu fått fast adress på Surbrunnsgatan 47 i Stockholm och har öppet från morgon till kväll med frukost-, lunch- och middagsmeny.

Duon har även skrivit kokboken Snacks, sallad, pasta & dessert (Natur & Kultur, 2020) som är en hyllning till enkel och prestigelös matlagning. När Marion Ringborg kommer till undsättning mot bakfyllan blir det en toast extra large.

”Det är en återställare utan dess like, hög på protein och gott fett samt syran från såsen som fräschar upp det hela.”

Vad dricker man till?

”En cola med mycket is och en skiva citron.”

Vad är knepet för att lyckas med toasten?

”En riktigt god sås. Investera i att smaka upp den ordentligt. Tacka mig sen.”

Berätta om din restaurang Garba.

”Garba har under fyra år varit en ambulerande krog som i år flyttat in permanent på Surbrunns­gatan. Vi serverar frukost, brunch och lunch sju dagar i veckan. Tisdag till lördag är à la carte-delen öppen, där du kan äta allt från sharingrätter till pasta och annat som är i säsong just nu. I framtiden hittar du oss i olika nyanser på andra adresser.”

Recept: Dubbeltoast med skinka, spenat, stekt ägg och hollandaise (1 portion)

Toast

1 ägg till stekning 
En handfull spenat 
2 skivor briochebröd 
3 skivor kokt skinka 
1 msk smör 
1 krm salt 

Hollandaise 

150 g smör 
3 äggulor 
2 msk vinäger 
3 msk citronjuice 
2 krm salt 

Gör så här: Smält smöret i en kastrull. Vispa ihop äggulor, vinäger och vatten i en liten kastrull. Ställ den i en större kastrull med sjudande vatten. Vispa kraftigt tills blandningen tjocknar. Ta bort kastrullen från vattenbadet och vispa i smöret lite i taget. Smaksätt med citron och salt.

Efter att hollandaisen är gjord: Stek ägget, salta och behåll en rinnig gula. Lägg ner spenaten i samma panna som ägget tills den mjuknar och salta. Rosta brödskivorna. Bred smör och lägg på skinkan på första ­lagret. På med locket, ägg, spenat och rikligt med hollandaise på toppen. 

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.