Hoppa till innehåll

Så gör du Sveriges mästerkock-vinnarens magiska rödbetscheesecake

Foto: Ulrika Pousette.

Sveriges mästerkock-vinnaren Matilda Klarqvist har gjort tv-succé med sina grönsaksstinna vinnarrätter. Här är hennes okonventionella take på en klassisk cheesecake.

No bake chèvre- och rödbetscake

Foto: Ulrika Pousette.

”Den här desserten är ljuvlig men otroligt mäktig: det räcker med en munsbit för att stoppa sötsuget. Därmed fungerar den perfekt på ett mingel, eller istället för en ostbricka efter en mysig middag.”

Du behöver (8-10 portioner):

Inkokta rödbetor

  • 3 rödbetor
  • 3 dl vatten
  • 2 dl strösocker
  • 1 citron, saft
  • 2 rosmarinkvistar 

Botten

  • 1 ½dl torkade och urkärnade dadlar
  • 1 ½dl valnötter
  • ½tsk salt 

Ostfyllning

  • 170 g chèvre
  • 200 g färskost
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 dl florsocker

Gör så här:

  • Skala rödbetorna och hyvla dem tunt, cirka 4 mm.
  • Koka upp vatten, socker och citronsaft. Lägg ner rödbetor och rosmarinkvistar. Koka på medelvärme i 15–20 minuter, eller tills betorna är genomkokta och sega, och vätskan har en sirapsliknande konsistens.
  • Mixa dadlar, valnötter och salt till en smulig deg.
  • Skär bort det hårda skalet på chèvren. Vispa chèvre, färskost, grädde och florsocker med elvisp till en fluffig smet.
  • Forma runda bottnar av degen, stora som en hyvlad rödbeta och cirka 1 cm höga. Spritsa eller klicka på cirka 1 msk ostfyllning och lägg en rödbetsskiva på toppen.
  • Toppa med några droppar av sirapen som betorna kokat i.

Receptet är hämtat ur boken Queen Green som bland annat finnas att köpa här.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.