No bake chèvre- och rödbetscake

”Den här desserten är ljuvlig men otroligt mäktig: det räcker med en munsbit för att stoppa sötsuget. Därmed fungerar den perfekt på ett mingel, eller istället för en ostbricka efter en mysig middag.”
Du behöver (8-10 portioner):
Inkokta rödbetor
- 3 rödbetor
- 3 dl vatten
- 2 dl strösocker
- 1 citron, saft
- 2 rosmarinkvistar
Botten
- 1 ½dl torkade och urkärnade dadlar
- 1 ½dl valnötter
- ½tsk salt
Ostfyllning
- 170 g chèvre
- 200 g färskost
- 1 dl vispgrädde
- 1 dl florsocker
Gör så här:
- Skala rödbetorna och hyvla dem tunt, cirka 4 mm.
- Koka upp vatten, socker och citronsaft. Lägg ner rödbetor och rosmarinkvistar. Koka på medelvärme i 15–20 minuter, eller tills betorna är genomkokta och sega, och vätskan har en sirapsliknande konsistens.
- Mixa dadlar, valnötter och salt till en smulig deg.
- Skär bort det hårda skalet på chèvren. Vispa chèvre, färskost, grädde och florsocker med elvisp till en fluffig smet.
- Forma runda bottnar av degen, stora som en hyvlad rödbeta och cirka 1 cm höga. Spritsa eller klicka på cirka 1 msk ostfyllning och lägg en rödbetsskiva på toppen.
- Toppa med några droppar av sirapen som betorna kokat i.

Receptet är hämtat ur boken Queen Green som bland annat finnas att köpa här.