Hoppa till innehåll

Så gör du vinnartacon!

I fredags var jag med i radioprogrammet Nisses Fredag där jag utmanade grymma kocken Kock-Linn i en taco-tävling. Och, ja, jag vann. Om jag inte vore en gentleman skulle jag till och med kunna säga att jag ”sopade banan” med henne. Men nu nöjer jag mig med att säga att jag vann. För det gjorde … Continued

I fredags var jag med i radioprogrammet Nisses Fredag där jag utmanade grymma kocken Kock-Linn i en taco-tävling. Och, ja, jag vann. Om jag inte vore en gentleman skulle jag till och med kunna säga att jag ”sopade banan” med henne. Men nu nöjer jag mig med att säga att jag vann. För det gjorde jag. Jag vann. Vill du laga vinnarreceptet kommer det här:

IMG_5959

Jonas Crambys vinnartaco

Till coleslawen:
0.5 huvud rödkål
0.25 rotselleri
1 silverlök
2 morötter
1 dl ättika
1 msk cidervinäger
0.5 tsk fänkålsfrön
0.5 msk kumminfrön
2 msk brunt socker
2 tsk salt

Till vetetortillasarna:
7 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
25 g smör
3 dl varmt vatten

Till creman:
1 dl majonnäs
1 dl creme fraiche
0.5 lime
0.5 vitlök
chilisås efter smak (jag använde sriracha)

Till fisken:
600 g fisk t ex tonfiskfilé, havsabborre eller hälleflundra 1 dl vetemjöl 2 tsk chilipulver 2 tsk spiskummin 1 msk paprikapulver salt 1 ägg 1 dl panko (eller mer om det behövs) olja till fritering

Till servering:
koriander
silverlök
avokado

1. Dagen innan, minst, du ska äta dina fish tacos gör du coleslawen. Denna måste nämligen stå och gotta till sig för att den överhuvudtaget ska vara ätbar. Bra nyheterna är att det är väldigt enkelt: bara riv rödkålen superduperfint, finhacka löken och julienna (skär i tändstickor) rotsellerin och moroten. Blanda. Koka upp de andra ingredienserna tills sockret löst sig, häll över kålen genom en sil. Sätt ett fat med en tyngd på och ställ i kylskåpet. Blanda runt lite när du blir nyfiken. Allt blir vackert knallrött efter ett dygn. Håller i en vecka.

2. Om du vill förbereda kan du ju också göra creman. Pressa vitlök och lime blanda runt med de andra ingredienserna. Häll i chilisås efter smak – kom ihåg att creman är den enda del av denna rätt som ger hetta så fega inte.

3. Nu har det blivit dags att göra vetetortillas! Blanda samman de torra ingredienserna. Skär smöret i mindre bitar och tillsätt det. Häll långsamt över det varma vattnet. Blanda till en kletig deg. Knåda på ett mjölat bord ca 2 minuter, lägg tillbaka i skålen och täck med en fuktig kökshandduk. Låt vila 20 minuter. När degen vilat färdigt delar du den i 15 delar och rullar till små bollar. Kavla sedan ut bollarna till runda tortillabröd. Stek dem sedan i en torr medelvarm stekpanna tills de får vackra blåsor och verkar färdiga. Lägg dem då i en tortillavärmare, eller vira in dem i en handduk och lite aluminiumfolie, tills det är dags att äta. Då blir de mjuka och goda.

4. Fiskdags! Skär din fisk i 10 cm långa och cirka tre centimeter tjocka bitar – de ska seut som en väldigt lång och tjock tumme. Blanda mjölet och kryddorna på ett fat, det uppvispade ägget på ett annat och pankon på ett tredje. Värm ett par centimeter frityrolja i en stekpanna eller kastrull med höga kanter till ca 180 grader (eller tills en bit panko fräser fint). Doppa fiskfiléerna i kryddmjölet först, sedan ägget och sist pankon. Lägg i den upphettade oljan. Fritera ett par minuter på varje sida tills pankon fått en fin färg och lägg sedan på hushållspapper.

5. Montera genom att lägga en bit fisk i mitten av tortillan, coleslaw på ena sidan, skivad avokado på den andra, ringla crema över och häll över lite finhackad koriander/silverlök. Forma till en taco och dö njutningsdöden.

Jonas Cramby är författare och skribent i Café. Han har gett ut kokböckerna Texmex från grunden, Texas BBQ, Mackor, !Taco loco!, Japansk grillning och Korean BBQ samt guideboken Tokyo för foodisar. Böckerna har getts ut i flera länder över hela världen.

Email: crambyjonas@gmail.com

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.