Så gör Jo Nesbø för att leva livet fullt ut – alla borde ta efter punkt 4

Han är en flitig, bästsäljande författare med ett 20-tal deckare på sitt CV och 33 miljoner sålda ex världen över – men Jo Nesbø vet också hur man får ut det bästa av livet.

Marie Blomgren  |  Publicerad 2017-11-09 10:00  |  Lästid: 3 minuter

1. Han har en hytte som bas – och går ständigt ut på tur

Enligt en undersökning går åtta av tio norrmän regelbundet på tur, det vill säga de ger sig ut och vandrar i fjäll och skog. För att inte tala om hur mycket de gillar att övernatta i en stuga, så kallad hytte. De älskar faktiskt sina hytter så mycket, att det i många norska kommuner finns fler hytter än vanliga bostäder, enligt Wikipedia. Och Jo Nesbø är inget undantag, han hämtar helst kraft och inspiration i naturen. Hytten utanför Oslo är platsen där han skriver sina böcker och han älskar att vara aktiv utomhus, där klättring är en av hans favoritsysselsättningar.

Jo Nesbo är en internationellt känd deckarförfattare som älskar att resa – men hytten utanför Oslo kommer alltid vara basen som han återvänder till.

2. Han ger bort alla miljoner han inte behöver

När pengarna började rulla in för deckarserien om Harry Hole, startade han en stiftelse för att kunna donera till projekt mot analfabetism bland barn. Nesbø menar att han inte har behov av mer pengar och tycker att läs- och skrivkunskaper är grundläggande för demokratisering av länder i tredje världen, enligt svd.se. Beundransvärt tycker vi.

3. Jo Nesbø håller stenhårt fast vid sina rötter

När han var yngre älskade han att resa, och han har sett stora delar av världen. Men trots att författaryrket tillåter honom att arbeta varsomhelst, återvänder han alltid till Norge och sina hemtrakter. Helst umgås han med gamla vänner som känner honom väl, och som han inte behöver förklara saker för.

4. Jo Nesbø går sin egen väg – och bryr sig inte så mycket om status och pengar

Nu har han i och för sig sålt 33 miljoner exemplar av sina populära deckare – men det visste han inte när han bestämde sig för att sluta jobbet som ekonom och satsa på att skriva. I en tidigare intervju på cafe.se sa han: "Du får inte säga det här till min agent eller förläggare, men skrivandet är faktiskt något jag hade kunnat tänka mig att göra helt gratis". Innan finansjobbet spelade han fotboll i Tippeligan (norska motsvarigheten till Allsvenskan) och har även ett förflutet som rockstjärna, taxichaufför och fiskebåtsarbetare.

Fakta// Född: 29 mars 1960 i Molde, Norge. Familj: Dottern Selma, 16 år. Yrke: Författare. Jo Nesbø har skrivit barnböcker och hans deckare är översatta till över 50 språk och har sålts i ca 33 miljoner exemplar. Aktuell med: Hösten 2017 har filmatiseringen av Jo Nesbøs bok Snömannen biopremiär i Sverige.

Jo Nesbø är just nu aktuell i Gants tv-serie Couple Thinkers på Viaplay där han berättar om varför han bestämde sig för att satsa på författarskapet. ”Vi har inga garantier att leva för alltid, gör det du vill göra”, han säger också att det är ”det roligaste jobbet jag någonsin haft”. Hör honom berätta mer om sin inspirerande yrkesresa och filosofi för programledarparet Megan och Craig Ferguson i avsnittet som handlar om just livsval. För visst har vi ett och annat att lära oss av den här författaren?

Se trailern här

Programledarna och gifta paret Megan och Craig Ferguson reste till Oslo för att intervjua norske författaren Jo Nesbo, och fick mycket att fundera över kring sin egen livsstil i Los Angeles.

Läs också: Gants nya satsning: Tv-serie som ger svar på livets stora frågor

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-10 14:44