Hoppa till innehåll

Så här gör du din egen midsommarkrans

Midsommarafton närmar sig med stormsteg och frågan som självklart dyker upp är: Hur gör man egentligen en midsommarkrans? Alltså en fin, inte en som får en att se ut som att man förlorat ett förnedrande vad.

Alla som någon gång försökt sig på att göra en midsommarkrans vet hur svårt det kan vara att testa på egen hand. För att underlätta detta för många mycket estetiskt riskabla uppdrag bjuder nu Euroflorist på en steg för steg-guide som pedagogiskt håller oss i handen under processen.

Vad du behöver:
Blommor
Ståltråd
Myrtentråd
Floratejp
Sidenband
Sax och sekatör

Foto: Euroflorist

Steg 1 – Skapa stommen till din krans

Mät och klipp ståltråden så att den passar runt ditt huvud där du vill att kransen ska sitta. Gör två öglor i ändarna. Linda floratejp över de tvinnade ändarna för att täcka eventuella vassa punkter och göra kransen bekväm att bära, fortsätt sedan runt hela stommen så fäster blommorna bättre. 

Foto: Euroflorist

Steg 2 – Förbered blommorna

midsommarbuketten hittar du riddarsporre, santini, lisianthus, nejlika, limonium och panicum. Andra blommor och gröna blad som passar i en midsommarkrans är till exempel: murgröna, brudslöja, daggkåpa, blåklint, prästkrage och kvistrosor. När du valt ut dina blommor klipper du stjälkarna så de är cirka 5 cm långa.

Foto: Euroflorist

Steg 3 – Fäst blommorna

Nu är det dags för det roliga: att ge liv åt din midsommarkrans! Börja med att surra fast myrtentråden längst ut på ståltråden vid ena öglan. Ta några blommor, linda 2-3 varv runt stjälkarna med myrtentråden. Därefter lägger du till nya blommor och lindar fast. Tänk på att dra åt lagom hårt med myrtentråden så blommorna sitter på plats men dra inte för hårt så blommorna bryts. Fortsätt linda med några blommor i taget tills kransen är färdig. Surra fast myrtentråden efter sista varvet.

Foto: Euroflorist

Steg 4 – Knyt fast sidenband

Placera blomsterkransen på ditt huvud och kontrollera passformen för att göra eventuella sista justeringar. Ta en lång bit sidenband och trä igenom båda öglorna. Sätt kransen på huvudet och knyt fast sidenbandet som en vacker rosett baktill. Nu har du en egen vacker midsommarkrans som håller långt in på sommarnatten!

Gör du den dagen innan festen? Duscha blomsterkransen och lägg den i en påse som du lägger i kylskåpet över natten så håller den längre.

Foto: Euroflorist

Cafés digitala redaktör Jonas Strandberg är journalist, komiker och driver Stephen King-podden. Även en av Sveriges främsta Taylor Swift-experter.

Email: jonas@cafe.se
Credits
Foto: Euroflorist

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.