Hoppa till innehåll

Så hittar du parfymen som passar dig

joel

Få män vet huruvida doften de bär passar deras personlighet. Någonting som faktiskt påverkar de människor du möter, påverkar hur de uppfattar dig. Stämmer inte din doft överens med din personlighet (läs: du har valt doft efter till exempel förpackning) kan du uppfatattas som splittrad. Vi bad Elizabeth Ardens Fragrance Director Nina Lund om en … Continued


Få män vet huruvida doften de bär passar deras personlighet. Någonting som faktiskt påverkar de människor du möter, påverkar hur de uppfattar dig. Stämmer inte din doft överens med din personlighet (läs: du har valt doft efter till exempel förpackning) kan du uppfatattas som splittrad.

Vi bad Elizabeth Ardens Fragrance Director Nina Lund om en snabbkurs.

Det finns tusen och åter tusen dofter. Hur ska jag prova mig fram?
1) Om du vill prova många ska du till en början använda de doftpinnar som finns i butiken. Skriv namnet på doften på pinnen så du vet vilken doft som hör till vilket märke. Lukta inte på mer än tio dofter i taget – din näsa blir nämligen trött efter så många dofter.


2)
Gör sedan en ganska rejäl sollning och kora sex till åtta finalister. Spraya sedan en finalist på vardera arm och låt den sitta i minst trettio sekunder innan du luktar. Det bästa är att vänta i hela tjugo minuter eftersom vissa parfymer har ämnen som tar lång tid på sig att komma fram.


3)
Räkna inte med att välja parfym på en dag. Det bästa är att komma tillbaka till affären i olika omgångar och prova två finalister varje gång.

Och när man väl har köpt doften, hur många sprayningar är egentligen att föredra – och var?
– Många väljer att spraya en gång över torson, eller så kan man applicera under öronen vid pulsådern. På så sätt värms parfymen upp och de väldoftande ämnena frigörs. En annan teknik är att spraya en gång i luften och sen gå igenom doften med kläderna på. Och nej, det skadar inte kläderna.

Hur länge håller en parfym? Är det något man kan lagra?

– En parfyms livslängd är i regel 36 månader. Förvara din parfym mörkt och gärna kallt. Bäst är faktiskt i kylskåpet.

Fler tips?
– Tänk på att det du äter påverkar din huds doft. Det är direkt olämpligt att prova parfymer om du tillexempel har ätit mycket lök innan. Ett knep för att få parfymen att hålla längre är så kallad layering. Det vill säga att du kompletterar parfymen med dess systerprodukter som duschcreme, lotion och deodorant. På så sätt får du en heltäckande och jämn doft.

Men människor dras väl till människors naturliga dofter? Är det inte risk att man helt maskerar dessa?

– Nej, en tvål, parfym eller deodorant kan aldrig helt och hållet maskera kroppens naturliga doft annat än tillfälligt och just på stället där den applicerats.

Något tips om jag vill lära mig mer om dofter?
– Det finns en del doftbloggar att kolla in, bland annat Now smell this. Doftsajten Ozmoz skriver dessutom om det mesta som har med dofter att göra.

Patrik Hedlund

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.