Annons

Så kollar du upp din partner

Innan du ger dig in i stora dyra projekt kan det vara bra att kolla upp den person du ska göra affärer med. Med hårda fakta och siffror slipper du bli blåst på din business.

joel

På krogen kommer du och en ny bekant på en jättebra affärsidé. Ni ska bilda bolag och erövra världen. Det är roligt, men är din nyfunne vän verkligen att lita på?

Innan du ger dig in i stora dyra projekt kan det vara bra att kolla upp den person du ska göra affärer med. De flesta uppgifter är offentliga och personen får inte reda på att du efterfrågat dem.

Annons

1. Bilregistret
SMS:a diskret registreringsnumret på personens Ferrari till Vägverkets bilregistertjänst: 71456. Inom några sekunder får du svar på vem som äger bilen samt om den är köpt på avbetalning. Du kan också få reda på tidigare ägare.

Gilla Cafe.se på Facebook

2. Betyg och utbildning
Säger personen att denne har en jättefin utbildning från, säg, Lunds universitet kan du be om ett Ladok-utdrag genom Studentbyrån på den aktuella högskolan som visar vilka kurser personen har tagit, hur många poäng samt betyg.

3. Brottsregistret
Genom polismyndigheterna kan du kolla upp om din nya kollega verkligen har rent mjöl i påsen. Är han eller hon straffad? För vad? Fortkörning eller förskingring? Ring polisen på 08–401 90 00. Du kan också kolla med tingsrätten.

4. Kreditupplysning
Upplysningscentralen (UC) kräver legitima skäl för att ge ut upplysningar om en privat­person, som att ingå ett kreditavtal eller behov av att göra en ekonomisk risk­bedömning. Personen vars uppgifter du tar får en kopia. UC: 08–670 90 00.

5. Taxerad inkomst
Med personens personnummer – ibland går det med namn, adress och ålder – kan du via Skatteupplysningen få reda på dennes taxerade inkomst. Däremot får du inte reda på vart personen har haft anställning. Skatteupplysningen: 0771-567 567.

6. Näringsförbud
Hos Bolagsverket i Sundsvall kan du få reda på vem/vilka som har näringsförbud. Med ett personnummer kan du också få svar på vilka företag personen har  registrerat eller sitter med som ägare i. Bolagsverket: 060–18 40 00.

Henrik Emilsson

Annons

Dela (0)
Tweeta

Annons


Laddar