Annons

Fredrik Aidehag

Tröttnat på snöblask, jantelagen och ljusterapi? Gör då som 32 000 svenskar gjorde förra året – lämna landet och bosätt dig utomlands. Kerstin Gustafsson, konsult med egna firman Utlands-bosättning AB som hjälper svenskar att ta steget ut i världen, tipsar dig om några generella regler.

1. Folkbokföring
Är du borta i mer än ett år måste du skriva ut dig ur folkbokföringen, men du behåller ditt medborgarskap (du måste verka aktivt för att bli av med det). Sverige tillåter till och med att du har dubbla medborgarskap.

Annons
Gilla Cafe.se på Facebook

2. Uppehållstillstånd
För att få ”bosättningstillstånd” i ett annat EU-land krävs tre saker. Du måste kunna försörja dig – genom arbete, pension eller förmögenhet – och du måste ha en giltig sjukförsäkring samt ett boende.

3. Sjukförsäkring
Arbetar du i utlandet eller har pension kan du i regel skriva in dig i landets sjukförsäkring. Annars måste du skaffa en privat sjukförsäkring.

4. Skatteregler
Det finns speciella skatteregler för dig som ska jobba utomlands men fortfarande vill ha anknytning till Sverige. Har du exempelvis kontrakt på sex månaders arbete kan du betala inkomstskatt i det nya landet, men får endast vistas i Sverige i högst 72 dagar. Annars får du ”rensa ner”, eliminera all anknytning till hemlandet, sälja bostad (fritidshus får vara kvar) och flytta ut, med familj och allt.

5. Läs mer
Alla länder och situationer är olika. Fler exempel tas upp i Kerstin Gustafssons Handbok och checklista för bosättning utomlands och på Föreningen svenskar i världens hemsida www.sviv.se.

Henrik Emilson

Annons

Dela (0)
Tweeta

Annons


Laddar