Hoppa till innehåll

Så lurade han banken på 2 miljarder – sålde flygplats som inte fanns

Nigerianen Emmanuel Nwude är sol-och-våraren som lyckades lura till sig närmre två miljarder kronor – från en brasiliansk bank. Här är historien om personen som kallats ”Nigeriabrevens urmoder”.

Mailscams, BankID-scams och nu senast porrutpressningscams. Bedrägeriförsöken sköljer över oss och bedragarna hittar ständigt nya, mer eller mindre, kreativa sätt att lura till sig våra pengar. Men de flesta bedrägeriförsöken har absolut ingenting på Emmanuel Nwude.

Den nigerianska superbedragaren lyckades lura sig till närmre två miljarder kronor – genom att sälja en flygplats till en bank. En flygplats som inte fanns.

Så här gick det till:

Nwude utförde sin superscam mellan 1995-1998, långt innan de så kallade Nigeriabreven var ett fenomen. Så hur förklarar man att en snubbe lyckas sälja något så uppseendeväckande och svårt som en icke-existerande flygplats? Nwude jobbade givetvis själv på bank och visste hur den världen fungerar. Vid tiden för bedrägeri var han chef på Union Bank of Nigeria, vilket gjorde att han satt på viktig affärskänslig information och dokumentation som gjorde bedrägeriet betydligt enklare att genomföra.

Emmanuel Nwude lyckades lura en brasiliansk bank att investera nästan två miljarder kronor i en flygplats i Nigeria. En flygplats som inte fanns.
Emmanuel Nwude lyckades lura en brasiliansk bank att investera nästan två miljarder kronor i en flygplats i Nigeria. En flygplats som inte fanns.

Genom att utge sig för att vara en högt uppsatt person på Nigerias centralbank lurade han den brasilianska bankdirektören Nelson Sakaguchi genom att inside-informera honom om Nigerias planer på att bygga en flygplats i Nigerias huvudstad Abuja. Sakaguchi, som då var bankdirektör på Banco Noroeste, erbjöds en möjlighet att få närmre 840 miljoner kronor i provision när affären var i hamn.

Tror du att Nelson Sakaguchi tänkte att det här lät lite för bra för att vara sant? Nädå, Sakaguchi tyckte det var rimligt att betala närmre 1,6 miljarder kronor för den påstådda flygplatsinvesteringen. Resten av Nwudes närmare två scam-miljarder kom i form av god ränteutveckling.

Men 2004 kom lagen till slut ikapp superbedragaren, och Emmanuel Nwude och hans medbrottslingar dömdes för grovt bedrägeri och mutor kopplat till flygplatsbedrägeriet. De varnades samtidigt för att inte försöka muta sig ur situationen. Men sol-och-våraren Nwude lyssnade inte. Han försökte att muta en dåvarande styrelsemedlem för Nigerias motsvarighet till Finansinspektionen. En muta som inte riktigt gjorde jobbet och som resulterade i ytterligare påföljder.

Emmanuel Nwude lyckades lura en brasiliansk bank att investera nästan två miljarder kronor i en flygplats i Nigeria. En flygplats som inte fanns.
Foto via Naija.ng

Nwude dömds tillslut till fem års fängelse, men släpptes redan 2006 (alltså bara två år senare) och påbörjade då sin kamp för att få tillbaka sina tillgångar som han påstått sig tjänat innan den kriminella verksamheten tog vid. Hittills har det gått bra, får man säga. Emmanuel Nwude har lyckats få tillbaka drygt 1,4 miljarder kronor.

”Catch me if you can”. Men till slut fick Nwude vad han kanske förtjänade. Efter att ett gäng som Nwude identifierats som gängledare för invaderade staden Ukpo, och dödade fyra polismän och en säkerhetsvakt 2016, dömdes han på 27 punkter – bland annat för mord och terrorism.

Han sitter för närvarande i fängelse i Awka, i väntan på att rättegången ska bli helt klar.

Källa: Naija.ng

[newsletter]
[socializer-facebooklikeshare]

Cafés tidigare digitala redaktör Joakim Almén skrev om nöje, nyheter, mode, teknik, livsstil och mycket annat.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.