Hoppa till innehåll

Så påverkar ditt ansiktshår hur du står pall mot Coronaviruset

Skäggstilar
Jonas Fiskáare

Dags och ta ett varv med rakhyveln för säkerhets skull.

Vilken typ av skäggbärare är du? Rockar du femdagars-stubbet, Van Dyke eller rent av helskägg? Nu är det hög tid att åtminstone se över ditt ansiktshår, kanske till och med plocka fram rakhyveln i beredskap. I alla fall om man ska tro den amerikanska folkhälso- och smittskyddsmyndigheten CDC, som nyligen publicerade chockerande fakta om hur ditt ansiktshår påverkar riskerna att bli smittad av viruset.

Myndigheten menar att de ansiktsmasker som hittills sålt som smör i solsken, vars syftet är att eliminera smittspridningen, fungerar olika bra på olika ansikten. Masken gör sig exempelvis bättre mot ett silkeslent fejs jämfört med en nuna som inramas av ett bångstyrigt hipsterskägg i sann Olof Lundh-anda. Skägget medför nämligen en risk att masken inte förblir helt tät, vilket potentiellt kan innebära att den inte ger det skydd den är tänkt att göra.

För att sprida information om de eventuella riskerna med att bära skägg har CDC gjort en pedagogisk kartläggning över de stilar som är bäst respektive sämst lämpade för skyddsmaskerna.

Vad blir då slutsatsen efter att ha kastat ett getöga över denna karta? Att alla former av helskägg, ja till och med stubb, går bort. Slätrakat eller möjligtvis en ”snorbroms” (förslagsvis i något av de klassiska utföranden vi tipsar om längre ner i artikeln) är istället vägen att gå.

Här är 5 skäggstilar du bör undvika:


1. Helskägget

2. Goatee

3. Van Dyke (icke att förväxlas med fotbollsspelaren Virgil Van Dijk)

4. The Chin Curtain

5. The Long Stubble

De här stilarna ska du satsa på istället:


1. Renrakat

2. Pennmustaschen

3. Valrossen

4. The Zappa

5. The Painter’s Brush


Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.