Så rengör du dina sneakers

joel  |  Publicerad 2008-05-14 16:07  |  Lästid: 2 minuter


Nya sneakers. Väldoftande, rena och helt oexponerade av vad som komma skall. Ett par veckor senare, när dina dojor gått otaliga matcher mot svenskt oväder och obarmhärtiga stamp på krogen, är verkligheten en helt annan.

Så hur gör man sina sneakers rena? Och kan man rentav förlänga livslängden? Vi korsförhörde Erik BörjessonSneakersnstuff i ämnet.

Jag har ett par smutsiga sneakers i mocca, hur gör jag rent dem?

– Du bör ha förebyggt med impregneringsspray. När du impregnerat dem skapas en hinna över skon och de blir mycket lättare att hålla rena. Det enda du behöver göra är att med jämna mellanrum borsta bort fläckar. Sitter fläcken djupare slipar du bort den med Suede cleaner cloth – ett sorts sandpapper för moccaskor.

Och mina vita sneakers som det blivit sprickor i?
– Även här är det viktigt att ha förebyggt med impregneringsspray. Gör rent skon med tvål och vatten. Eventuellt en starkare rengörningsspray men var noga med att inte använda för starka grejer – lädret kan förstöras.

– Att undvika sprickor i lädret är i princip omöjligt, men det finns en lösning. Rengör dem som vanligt, låt torka och stryk sen på en vit ”skokräm” – en så kallad recolor i rätt färg så blir dina sneakers så gott som nya.

Seglarskor i tyg?
– Med risk för att tjata så bör du även här ha impregnerat. När de blir smutsiga duschar du skorna. För in duschmunstycket i skon, så att du rengör dem inifrån och ut. Glöm inte att avsluta med, ja just det – impregneringsspray.

Kan man inte bara slänga in dem i tvättmaskinen?

– Nej – det funkar inte. De blir säkert rena men de blir också förstörda. Limmet släpper och är det skinn i skorna så förstör man skinnet.

Mina sneakers har dessutom en tendens att lukta illa. Tips?

– Köp sneakerballs och låt dem ligga i skorna när du inte använder dem. De tar inte bara bort den dåliga lukten utan sprider dessutom lite väldoft. Ytterliggare ett tips är att inte alltid använda samma par skor. Dels luftar du ur dem under ”avdagarna” och dels så går du inte ner dem på samma sätt som du gör då du bara har ett par.

Och gällande skosnörena?
– Byt ofta! Och passa på att byt färg någon gång också, så känns det nästan som ett par helt nya sneakers.

Patrik Hedlund

2006222895650734103
Skosnören, sneakerballs, recolor, impregneringsspray och mocca-trasa. Rätt uppställning för att hålla dina sneakers rena.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2015-03-04 09:46