Annons

Bakslag för alkoglassen – ministern gör allt för att stoppa den

Underbart är kort, åtminstone när det kommer till den omdebatterade alkoglassen N'ice. För även om glassen precis nått handeln igen ska den nu stoppas. Det har folkhälsoministern Gabriel Rådström (S) bestämt.

Sofia Börjesson

Foto: N'Ice


I somras började återigen den 5-procentiga glassen N’ice säljas i butik efter ett tillfälligt stopp, och det medförde högljudda protester – inte minst från landets nykterhetsorganisationer. N’ice lyckades hålla sig utanför Systembolagets monopol tack vare att det är en glass och inte en dryck, men nu verkar glassen ändå se slutet av den kortlivade friheten. Åtminstone om folkhälsominister Gabriel Rådström (S) får bestämma.

Annons
Gilla Cafe.se på Facebook

Enligt folkhälsoministern riskerar den 5-procentiga alkoglassen Systembolagets monopol och han kritiserar att den ”uppenbart riktar sig till barn och unga”.

– Det är uppenbart att man vänder sig till barn och unga i första hand, och det är just barn och unga som vår modell starkast uttrycker att vi ska skydda med alkoholpolitiken, säger han till DN.

Nu har han beslutat att tillsätta en snabbutredning för att omöjliggöra försäljningen av glassen, och han menar också att det inte är första gången som alkoholindustrin försöker hitta kryphål lagstiftningen.

– Det här har varit ett sätt där man försöker att hitta en produkt som är alkoholhaltig, och att få ut den via kommersiella kanaler på ett sätt som vi menar inte borde vara tillåtet.

Lagförslagen ska lämnas in före nästa sommar, om glassen stoppas är det oklart om den kommer att säljas på Systembolaget i nuläget.

Mer om alkoglassen:

Beslutet: Alkoglass får fortsätta säljas i svenska butiker 

Källa: Dagens Nyheter

Annons

Dela (80)
Tweeta

Annons


Laddar