Hoppa till innehåll

Beslutet: Alkoglass får fortsätta säljas i svenska matbutiker

Joel Linde

Efter ett temporärt stopp i försäljningen finns nu återigen isglassen N1ce Coctail, med 5 procent alkohol, till försäljning i svenska mataffärer. Hur kan det komma sig?

Under sommaren 2015 lanserades N1CE Cocktail som är en isglass i bägare. Det som skiljer den från de flesta andra glassar är att den innehåller 5 procent alkohol.

När glassen började säljas på genom Mathem fick den snabbt kritik och flera anmälningar togs emot. Det ledde till att försäljningen temporärt stoppades, på eget initiativ från Mathem.

Men nu finns den åter till försäljning i helt vanliga matvarubutiker, och lagen säger faktiskt ingenting om det.

– En glass är inte en dryck, precis som praliner eller mat som innehåller alkohol, och därför finns inte samma bestämmelser om hur produkten får säljas, säger Josefin Jonsson, chef för enheten för alkohol- och tobakstillsyn på Folkhälsomyndigheten till Café.

– Vi har ju en lagstiftning att förhålla oss till, men jag tror det är ganska tydligt att man från massa håll tycker att det är olämpligt att en sån produkt som är så likt dryck ska kunna säljas så. Men vi har inget stöd i lagen att stoppa försäljningen.

Folkhälsomyndigheten menar dock att alkohollagens dryckesbestämmelser bör innefatta den här typen av produkter, och att det är högst olämpligt om det säljs till barn och ungdomar.

Nu säljs glassen med en åldersgräns på 18 år, vilket faktiskt inte är nödvändigt enligt lag. Glassen finns i smakerna Margarita, Mojito, Piña colada och Strawberry daiquiri. En glass motsvarar ungefär en tredjedel av en 33 cl ölburk.

LÄS ÄVEN: Sommarens smartaste vinförpackning är här – påsvinet

vin-smart-bag-in-box-cykel

Gillade du den här nyheten? Följ oss på Facebook!

[socializer-facebooklikeshare href=”https://www.facebook.com/tidningencafe/” layout=”standard” action=”like” showfaces=”false” share=”false” width=”320″]

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.