Hoppa till innehåll

Så smakar 2021 års glögg från Blossa

Blossa Glögg 2021

Blossa åker till Valencia och kommer hem med ett gäng solmogna apelsiner.

Sedan 2003 har Blossas årgångsglögg varit en snackis. Fram till 2010 hämtade den juliga drycken smaker från Sverige, men sedan 2011 hämtas inspiration från jordens alla hörn.

Förra året gick ”resan” till Marrakech med en glögg med toner av mynta-té som smakresultat. I år har Blossa styrt kosan mot östra Spanien, närmre bestämt Valencia för att leverera en glögg med apelsinrika smaktoner.

Blossa 21 är hantverksmässigt gjord på en klassisk vit starkvinsglögg, där man tillsatt en infusion av färska ekologiska apelsinskal och smaksatt med apelsinblom.

– Runt Valencia finns vackra fält med apelsinträd och härifrån har vi köpt in färska ekologiska apelsiner som vi har skalat själva. Det färska skalet används sedan för att göra en apelsininfusion som utgör basen. Det kombineras i sin tur med torkade apelsinblommor och torkat pomerans- och citronskal för att få fram en mer komplex karaktär. Den söta och friska smaken balanseras med en hint av beska som slutligen gifter sig väl med Blossas traditionella glöggkryddor, säger Åsa Orsvärn, Chief Blender för Blossa.

Foto: Blossa/Susanna Blåvarg

Flaskans design hämtar inspiration från apelsinens färg och korken symboliserar apelsinträdets stam. Illustrationerna ska enligt Blossa föra tankarna till de dekorativa handmålade kakelplattorna som pryder stadens gator. En konstform man i Valencia refererar till som Azulejo.

Den guldfolierade siffran “21” är en historisk referens till hur de valencianska apelsinerna sveptes in med papper stämplat med guldmotiv för att locka kunder.

Blossa 21 Valencia är en starkvinsglögg och finns i Systembolagets beställningssortiment från 29 september. Apelsinglöggen har en alkoholhalt på 15 % och kostar 125 kronor 75 centiliter. Artikelnumret är 53200-01.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.