Hoppa till innehåll

Så smakar 2023 års glögg från Blossa

Blossa 23.

Med sin årsgångsglögg brukar Blossa styra skutan till exotiska platser som Hawaii. Men i år återvänder svenska glöggiganten till rötterna.

Sedan 2003 har Blossas årgångsglögg varit en grej. Förra året reste man till New Orleans och kom hem med en glögg som påminner om om den fruktiga romdrinken Hurricane och året dessförinnan var det Valencias apelsiner som smakmässigt införlivades i årsgångsglöggen.

I år vänder man tillbaka till moderlandet och mer specifikt Gamla Stan i Stockholm, där den första Blossa-flaskan tappades redan 1895. Hur Gamla Stan tolkas i smaker är inte helt lättgissat, men enligt Blossa är det genom en vit starkvinsglögg med smak av hallon och blommig humle som gäller.

”Jag har tagit fram alla årgångsglöggar sedan starten, och det känns fint att under jubileet resa tillbaka till där allt började. Stockholm har en rik bryggerikultur, där humle spelat en viktig roll, från dåtidens populära svagdricka till dagens mikrobryggerier. Om sensomrarna kom Mälarborna in till Gamla Stan och sålde färskplockade hallon, ett bär vi odlat i Sverige sedan medeltiden”, säger Blossas Chief Blender Åsa Orsvärn om årets glögg.

Så hur smakar glöggen mer specifikt? Så här beskriver Blossa själva smaken: ”Hallon tillför en lekfull bärighet till glöggen, vars sötma balanseras av humle som blir extra tydlig i eftersmaken. Humlens toner fångas särskilt bra upp av nejlikan från glöggkryddorna, som tillsammans bjuder på en spännande kombination.”

För första gången släpper Blossa sin årsgångsglögg även som en alkoholfri variant, ett välkommet alternativ för dig som inte vill dricka starkt till julbordet. Designmässigt finns också en spexig överraskning – flaskan är självlysande och detaljerna på flaskan lyser upp i mörkret.

Blossa 23 finns som både en starkvinsglögg, med en alkoholhalt på 15 volymprocent, och en alkoholfri glögg. Glasflaskorna rymmer 75 centiliter och finns i Systembolagets beställningssortiment från och med idag, 13 september (nr 59858-01). Blossa 23 kostar 139 kr, medan den alkoholfria varianten går loss på 95 kronor.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.