Så smakar Melleruds ekologiska ”Moderna Ale”

Melleruds öl på tap.

Cafés David Johansson har provat Melleruds nya Ale. Raffinerat och balanserat är hans omdöme om det svenska bryggeriets nyhet.

David Johansson  |  Publicerad 2019-04-25 14:46  |  Lästid: 2 minuter

Flera är vi, de som för några år sedan började prata om hur det dykt upp ett nytt bryggeri vid namn Melleruds som gjorde en riktigt god pilsner.

Men sanningen är att Melleruds inte alls är ett nytt bryggeri som poppat upp från ingenstans. Redan 1904 slog Melleruds upp dörrarna till sitt bryggeri, med ett tydligt mål: att tillhandahålla svenskarna med en högkvalitativ och gedigen pilsner. I mitten av 50-talet la bryggeriet ned, men har alltså sedan 2013 börjat brygga öl igen – under Spendrups regi.

För de aningslösa och kanske även av det yngre slaget är pilsner inte ett gammaldags ord för öl, utan sin alldeles egen sort, släkt med lagern. Enkelt kan man säga att en pilsner i regel har något mer beska och fyllighet än till exempel en ljus lager.

Pilsnertraditionen har Melleruds fortsatt med, även om bryggeriets Klassiska Ale funnits sedan 2016. Men det är först nu som man ger sig i kast med en Pale Ale. Om Melleruds blivit kända för sin pålitliga pilsner är man med sin ”Moderna Ale”, med en alkoholhalt på 5,2 %, på god väg att bli om inte annat synonym med svenskbryggd pale ale. Det känns på gränsen till redundant att beskriva framgångarna den helskäggskompatibla pale ale haft under hipstereran på 10-talet, så det känns på tiden att Melleruds också bidrar.

Alla öl från Melleruds är ekologiska, och Melleruds Moderna Ale är gjort på någonting så ovanligt som ekologisk humle. En öl får kallas ekologisk trots att inte alla ingredienser är ekologiska, och just humle är svårt att hitta.

– Vi är Sveriges största importör av ekologisk humle, berättar Stefan Garvander, produktchef på Melleruds, när Café träffar honom i Åre under den årliga Åre Gastronomy Week.

– Vi gör långa överenskommelser med bönder som odlar ekologisk humle. Vi köper hela deras skördar och skriver kontrakt över tre år för att försäkra oss och bönderna om långsiktigt, hållbara samarbeten.

Hur smakar Mellerdus Moderna Ale?

Enligt Melleruds egen produktbeskrivning består den helt ekologiska maltmixen ”av pilsner, karamell och münchenermalt”. Den speciella ekologiska humlen består av sorterna perle, palisade, jaryllo, citra och cascade.

Personligen tycker jag att den smakar precis som en pale ale brukar smaka – min inneboende hipster har köpt sig otaliga mängder genom åren. Pale ale är så klart markant annorlunda från en ljus lager, men jag kan ofta uppleva att man tjongar på med så mycket humle det bara går att för att verkligen understryka att det är en blommig och citrustung pale ale.

Melleruds Moderna Ale har dessa attribut, men själva sammansättningen är raffinerad och återhållsam – det blir varken för mycket av det ena eller det andra. Det finns inga smaker som tar över, ingenting är för mycket. Här tycker jag att Melleruds lyckas.

När kommer Melleruds Moderna Ale?

Den 1 maj kommer den på fat till utvalda krogar och restauranger och den 1 september dyker också en 33 centilitersflaska upp. I september finns den även i Systembolagets beställningssortiment.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2019-04-30 10:17