Så syr du upp en supersvid

I en tid då kostymen kommit att vara ett basplagg samtidigt som fler eftersträvar en unik stil har personligt uppsydda kläder blivit allt mer eftertraktat. En symbol för status och stilmedvetenhet. Sedan en tid tillbaka erbjuder J.Lindeberg måttsydda kostymer, skjortor och rockar i sin butik på Birger Jarlsgatan i Stockholm. Med måttsytt (made to measure) […]

Publicerad 2009-04-08 09:49 | Uppdaterad 2016-05-09 20:58  | Lästid: 2 minuter | joel


I en tid då kostymen kommit att vara ett basplagg samtidigt som fler eftersträvar en unik stil har personligt uppsydda kläder blivit allt mer eftertraktat. En symbol för status och stilmedvetenhet.

Sedan en tid tillbaka erbjuder J.Lindeberg måttsydda kostymer, skjortor och rockar i sin butik på Birger Jarlsgatan i Stockholm.

Med måttsytt (made to measure) menas kläder som sys upp på fabrik efter kundens exakta mått och önskemål om material och modell.
– Efterfrågan är stor. En av anledningarna är att många internationella varumärken, som till exempel Prada och Jil Sander, har höjt sin prisbild kraftigt de senare åren. Vi kan erbjuda en måttsydd kostym i samma material till ett lägre pris, säger Lalle Johnson, kreativ konsult för J.Lindebergs skräddade linje och made to measure-service.

Hur går det till att få en kostym måttsydd?

– Kunden kommer till vår butik och tar mått. Vi har två olika kostymmodeller som vi utgår ifrån, sedan har man tusen olika valmöjligheter i fråga om färg, material, foder, utseende på knappar och så vidare. All information skickas sedan ner till Parma i Italien (J. Lindeberg samarbetar med Gianfranco Bomenzzadri) och kostymen kommer tillbaka efter fyra, fem veckor. Sedan görs, vid behov, en del mindre finjusteringar.

Vilka är de stora fördelarna med att köpa måttsytt?
– Bästa möjliga passform. Få personer har en kropp där kostymen sitter perfekt från början.
– Du får själv utforma produkten efter din egen smak och får ett unikt plagg.
– Hållbarheten. Om du inte själv ändrar din kroppsform markant kommer du att kunna ha vår kostym i många år. Modellen är klassisk och materialen förstklassiga.

Slutligen, vad kostar det?
– En kostym från 10 000 kronor och uppåt beroende på material, skjorta cirka 1 500 kronor och en ytterrock i ull cirka 8 000 kronor.

Daniel Lindström

Dela på Facebook
Tweeta