Så tar du bort fläckar

joel  |  Publicerad 2006-07-12 08:07  |  Lästid: 2 minuter


Varmt eller kallt vatten? Salt eller lacknafta? När fläcken väl är där är det svårt att komma ihåg hur man angriper den.

Här är några tips och råd:

• Ju snabbare du angriper fläcken, desto större chans är det att den inte tränger in i tyget.

• Att gnugga hårt på fläcken kan förstöra tyget och få fläcken att tränga djupare in. Ta det varsamt!

• Hett vatten på feta fläckar och kallt vatten på vattenbaserade!

• Saliv kan vara lösningen mot matfläckar. Enzymer i salivet bryter nämligen ned proteinbaserade fläckar och är alltså definitivt att föredra framför tvål och vatten.

• En fläck sprider sig lätt. En tygservett under fläcken absorberar fläcken så att den inte blir större.

• Fläckar på plagg som tål vattentvätt behandlas på följande sätt:

Choklad
Skrapa försiktigt bort chokladen. Tvätta sedan med ett tvättmedel som innehåller blekmedel vid så hög temperatur som skötselrådet tillåter.

Fettfläckar
Tvätta som vanligt, vid så hög temperatur som materialet tål. Om fläcken inte går bort, prova med lacknafta och tvätta igen.

Gräs
Tvätta först som vanligt vid så hög temperatur som materialet tål. Om fläcken inte går bort, badda med t-sprit, gnugga med tvål och skölj sedan av.

Läppstift
Förbehandla fläckarna genom att ta på lite flytande tvättmedel. Tvätta därefter som vanligt med tvättmedel som innehåller blekmedel. Eventuella kvarvarande fläckar behandlas med lacknafta. Tvätta plagget en gång till.

Rödvin
Skippa salt. Blötlägg i stället plagget i en blandning av ammoniak och tvålvatten. Skölj i ljummet vatten. Tvätta som vanligt vid så hög temperatur som materialet tillåter. Använd ett tvättmedel med blekmedel.

Svettfläckar
Fixar du med lika delar citronsyrepulver och diskmedel, bred på fläcken och låt ligga över natten. Gnugga och skölj. Tvätta.

Tuggummi
Lägg plagget i en påse i frysen i drygt en timme så att tugggummit blir hårt och bryt sedan loss det. Använd lacknafta för eventuella rester och tvätta sedan som vanligt.

Anders Bergmark

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2016-02-17 15:02