Annons

Så väljer du rätt doft

Doftmarknaden är, som alla klyschor lyder, en djungel. Därför bad vi parfymkungen Ben Gorham ge sina fem bästa tips.

joel

Doftmarknaden är, som alla klyschor lyder, en djungel. Därför bad vi parfymkungen Ben Gorham ge sina fem bästa tips.Doftmarknaden är, som alla klyschor lyder, en djungel. Och vi ramlar alla i samma fällor (läs: samma märken, enbart kända märken och aldrig tillstymmelse till förnyelse). Därför bad vi parfymkungen Ben Gorham ge sina fem bästa tips.

Annons

1. Strunta i märket – lita på din näsa
– Killar har en tydlig tendens att direkt fastna vid märkesnamn och förpackning, säger Ben Gorham, grundare av doftföretaget Byredo Parfums. Det gör att 70 procent av alla män doftar ungefär likadant, eftersom de köper massproducerade ”statusdofter”. Nosa upp intressant innehåll i stället.

Gilla Cafe.se på Facebook

2. Prova doften som ett proffs
– Dofta runt i butiken. Ta tid på dig. Kvalitetsparfym utvecklas i tre faser, och den första har mognat först efter cirka 20 minuters hudkontakt. Prova inte mer än fyra samtidigt, fler blir förvirrande, och be om prover att ta med hem så du inte blir stressad till köp.

3. Köp fler dofter än en

– En modern man 2008 doftar varierat, eftersom han skaffat sig en komplett doftgarderob.

4. Sex stycken, närmare bestämt
– 1) En äkta cologne med lavendel, citron och örter för dagsbruk. Eau Sauvage från Dior är lysande.

2) En intressant myskdoft för kvällen, något med lite mörker i sig. Törs man föreslå vår egen Chembur?

3) En snustorr, oklanderlig trädoft för affärsmöten. Leta efter ceder, sandel eller agar på ingredienslistan.

4) En rökig och spännande doft för fest. Comme des Garçons Avignon är en personlig favorit.

5) En sexig vetiverdoft. Vetiver är ett meterhögt gräs från Indien, känt sedan urminnes tider för sina potenta egenskaper. Huset Guerlain gör en lite ”smutsig”, rå komposition som är genuint maskulin.

6) En grön doft som signalerar energi. Vår Green är, hoppas vi, ett oemotståndligt fräscht exempel.

5. Skaffa en kunnig stammisbutik
– Jag skulle säga att Cow i Stockholm (08-611 15 04) tack vare sitt stora urval och personalens enorma kunnighet inte enbart är bäst i landet, utan antagligen en av världens ledande doftbutiker. Kolla själv. Definitivt värd ett besök.

Tomas Lenneryd

FAKTA/BEN GORHAM
Byredo Parfums
är något så unikt som ett svenskt dofthus i världsklass. Företaget grundades 2006 av svensk-indisk-kanadensiske Ben Gorham. All tillverkning sker enligt de finaste hantverkstraditioner, och du hittar flaskorna hos Barney’s i New York, Colette i Paris, Le Senteur i London och Cow i Stockholm.

Annons

Dela (0)
Tweeta

Annons


Laddar