Hoppa till innehåll

Så vet du om du lider av social fobi

Malin Ny

Om du har social fobi kan du vara rädd för att utsätta dig för andra människors uppmärksamhet, bli granskad eller att tappa kontrollen i sociala sammanhang.

Det är väldigt få som faktiskt gillar att hålla föredrag framför en stor publik, men om du lider av social fobi kan rädslan för att hålla tal kännas rentav förlamande. Social fobi, som även kallas social ångest, innebär att man är rädd för att hamna i situationer med andra människor där man riskerar att känna sig granskad eller bortgjord. Du får helt enkelt ångest av andra personers uppmärksamhet.

Vanliga symptom är att du drabbas av panik, att du vill fly från den obehagliga situationen eller att du får andnöd och drabbas av hjärtklappning. Du kan också välja att isolera dig från sociala situationer och undvika dessa totalt. Social fobi är väldigt jobbigt att leva med och förhindrar den drabbade att leva ett normalt liv, och just därför är det viktigt att inte förväxla social fobi med vanlig blyghet.

Här är sex vanliga tecken på att du lider av social fobi.

1. Du känner rädsla inför sociala situationer

Social fobi är en ångeststörning där du kan känna obehag eller rädsla i eller inför sociala situationer. Du upplever ångest i närvaro av andra människor och du kan drabbas av det till exempel när du ska hålla ett tal eller föredrag.

2. Du är rädd för hur du uppfattas av andra människor

Du oroar dig över hur andra människor uppfattar dig, och du vill helst av allt inte framstå som inkompetent, nervös eller klumpig. Du kan också vara rädd för att andra ska märka att du stakar dig, rodnar, darrar eller att du svettas.

3. Du ställer väldigt höga krav på dig själv

Trots att du ofta har full förståelse för andras tillkortakommanden har du själv svårt att acceptera dina egna eventuella misslyckanden eller svaga sidor. Du har med andra ord helt andra krav och förväntningar på dig själv än vad du har på andra människor.

4. Du undviker vardagliga situationer

Du tycker att vardagliga saker som att jobba, gå i skolan, åka buss och handla, är väldigt jobbiga och dina rädslor hindrar dig från att leva ett vanligt liv.

5. Du drabbas av fysiologiska besvär

När du upplever situationer som obehagliga kan du drabbas av fysiologiska besvär. Det kan till exempel vara rodnad, darrning, pulsökning, spändhet, illamående och andnöd.

6. Du isolerar dig

Eftersom du anser att situationer där uppmärksamhet riktas mot dig är särskilt jobba och kan du isolera dig från omvärlden. Tyvärr skapar det här en ond cirkel då det sociala fobin ofta blir värre på grund av att rädslan för sociala situationer då ökar eftersom att du inte träffar så många människor.

Källor: Psykologiguiden

Hur många av de här punkterna prickade du av? ?

Artikeln publicerades först på Femina.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.