Efter 5 timmar och 30 minuters intensivt tävlande mot Europas kulinariska elit var saken biff – den svenska stjärnkocken Gustav Leonhardt med team Sweden i ryggen står nu klar för världsfinalen i Bocuse d’Or som går av stapeln i slutet av januari 2025 i Lyon.
Resultatet är ingen skräll, Leonhardt är en tungviktare när det kommer till matlagning på högsta nivå, har tidigare stått i köket på Michelinkrogarna Agrikultur och Aira och är nu en del av Airas Research & Development team.
Under Europafinalen i Trondheim tävlades det i grenarna Platter och Plate, den förstnämnda betonar kreativitet och extravagans i upplägget medan den senare kategorin kräver en mer klassisk presentation.
I Platter hämtade Leonhardt inspiration från sin uppväxt i Sörmland och serverade norsk Skrei med ugnsrostad pilgrimsmussla ’lacqué, beurre blanc på pilgrimsmussla, och en consommé på klippfisk, potatis och ingefära.
I Plate följdes detta av stekt biff på högrev, lättrökt renskaft, ’Jus pâte d’épices’ och brynt smör, foie gras ’brulé,’ och päron och svamp pocherade i akvavit.
Med finalplatsen i Lyon hemkammad är siktet nu inställt på guld:
”Det här är ett kvitto på att vårt hårda slit gett resultat, och att Sverige fortfarande platsar som en av världens bästa gastronomiska nationer”, säger Gustav Leonhardt.