Annons
Annons

Sakerna du ska undvika nästa gång du går och handlar

För att äta hälsosamt kan det vara bra att se över hur mycket socker din mat faktiskt innehåller.

Joel Linde
Illustration: Johan Hedberg

mat produkter med mycket socker

Vi äter otroligt mycket godis i Sverige, nästan mest i världen. Men även de som inte äter godis kan få i sig stora mängder socker eftersom många av våra livsmedel innehåller väldigt höga andelar socker.

Annons

I filmen nedan ser ni exempel på 12 vanliga livsmedel som innehåller mellan 10-70 procent sockerarter.

 

Men det gäller naturligtvis betydligt fler varor än så. Vi har inte bara räknat på tillsatt socker, utan alla sockerarter.

Så vad är då skillnaden?

Näringsmässigt är det ingen skillnad på tillsatt socker och socker som finns naturligt i råvaror. Däremot kan naturligt socker även medföra att du får i dig andra näringsämnen som finns i livsmedlet. Socker i sig är dock bara kolhydrater som helt saknar näringsämnen som vitaminer, mineraler och kostfibrer, eller åtminstone en helt försumbar andel, och enligt Livsmedelsverket finns inga hälsofördelar med att äta socker. Däremot behövs sockerarten glukos för hjärnans funktion.

Det som ofta händer när man äter kost med mycket socker är att vi får i oss betydligt mer energi än vad vi gör av med, men utan att få i oss nödvändiga näringsämnen. Livsmedelsverket rekommenderar att man inte får i sig mer än 10 procent socker, vilket innebär ungefär 50-75 gram socker om dagen.

Så för att äta hälsosamt kan det vara bra att se över hur mycket socker din mat faktiskt innehåller, även om den inte ser ut att vara någon sockerbomb.

Läs mer om vad som händer i din kropp när du slutar äta socker här!

Annons

Dela (39)
Tweeta

Annons


Laddar