Klimatet förändras, polerna smälter och naturkatastroferna blir värre. Jorden är på väg att förvandlas till ett öde Mad Max-landskap – minus de supercoola motorcyklarna – och fler och fler människor frågar sig hur vi ska kunna vända denna utveckling.
Genom att äta insekter, menar en del. Och på papperet låter det onekligen bra.
Insekter innehåller ungefär samma slags näringsämnen som vilket annat kött som helst – plus att det också finns massa nyttiga omega 3-syror. De går att odla på minimal yta lite var som helst, och där man för ett kilo protein från syrsor kräver cirka 9 liter vatten behöver en ko 20 000 liter vatten för att producera ett kilo mumsig ryggbiff.
Miljöfördelarna är kort sagt enorma – inte minst om man jämför nyss nämnda djurslag: en ko är ansvarig för nästan 3 kilo växthusgaser per kilo protein där syrsan bara släpper ut 1.57 gram.
Det finns egentligen bara en nackdel med att äta insekter: de är vidriga.
Där det finns något varmt, tryggt, vänligt, ja, nästan moderligt hos en ko så är insekter små obehagliga kryp som alla utom den mest bokstavstrogna buddhist gärna slår ihjäl med en ihoprullad tidning. De är irriterande när man ska fiska, enerverande när man ska dricka saft i sommarstugan och totalt olidliga när de buzzar mot fönstret och bara vägrar att låta sig fösas mot friheten av en Hänt i veckan.
Insekter suger helt enkelt och blotta tanken på att vår generation ska tvingas överleva på dem bara för att nästa är för bortskämda för att bli sexslavar åt en postapokalyptisk krigsherre är svår att smälta. Ja, alla som någonsin känt lukten av maggots i en fiskebutik eller tänkt baka chokladbollar och hittat mjölmaskar bland havregrynen torrhulkar vid blotta tanken.
Samtidigt så är det ju faktiskt så att vi redan får i oss mellan 0,5 och 1 kilo insekter per år. Och det gäller inte bara elitcyklister som andas med munnen, de flesta av oss konsumerar insekter utan att veta om det. Det finns rester av dem i allt från choklad och tomatsås till pasta och illa sköljda rädisor – ja de flesta livsmedel har regleringar kring hur mycket insekter de får innehålla. Och det är betydligt mer än du tror.
Sedan finns det ju faktiskt också en mängd kulturer där man mer än gärna gör Benjamin Syrsa till ett mellanmål, till exempel Thailand, Kina och inte minst Mexiko.
I Mexiko äter man insekter som om det vore flodkräftor. Man äter myrägg, larver, gräshoppor och bärfisar och man njuter av det. Och grejen är att hur mycket man än avskyr de små krypen när de ödelägger ens vetefält eller surrar omkring nere i holken när man sitter på utedasset så är det svårare att faktiskt inte älska dem när de ligger chilirostade på en taco.
Det var helt enkelt Mexiko som fick mig att sluta oroa mig och börja älska insekter. Och är det inte någonstans där man måste börja om man vill undersöka om insekter verkligen är framtidens fredagsmys? För hur viktigt det än är med snack om miljö, näring och hållbarhet så betyder det ingenting om det inte också är gott.
Så lagar du en riktigt god middag på insekter
Fördrink: Mezcal, apelsin och sal de gusano
4 personer
Här har ni ursprunget till stadshotellsklassikern tequilashots. Men i stället för tequila använder vi mescal, som är tequilans lite hårdare, mer hantverksmässiga och mer funky kusin – tänk naturvin kontra bordeaux så fattar ni. I Mexiko är limen sötare än i Sverige, mer lik apelsin, och man äter den inte för att maskera smaken på spriten utan som ett tilltugg. Gärna med lite sal de gusano på, vilket bokstavligen betyder masksalt och inte är så konstigt som det låter. Agaven är nämligen fylld av agavelarver som hamnar med i mäsken och ger smak åt spriten, så de torkade malda larverna i masksaltet är egentligen inget annat än klassisk food pairing. Sal de gusano kan man köpa färdigt eller som här göra själv.
1 apelsin
mescal, så bra ni kan hitta
Sal de gusano
1 msk salt
1 msk torkad mexikansk chili, till exempel ancho
1 msk mjölmask
Mortla mjölkmask, salt och torkad chili till ett fint pulver. Skär upp apelsinen i klyftor. Häll sal de gusano på apelsinklyftorna efter smak, Sippa på den goda mescalen samtidigt som du småäter av apelsinen.
Snacks: Paloma med chicharrones, guacamole och rostade gräshoppor
4 personer
Nachochips med guacca är bara för svennebananer. I Mexiko, eller åtminstone i delstaten Oaxaca, dippar man i stället underbart frasiga fläsksvålar, chicharrones, i sin guacamole, som man toppar med chapulines – rostade gräshoopor. Till detta dricker man med fördel en paloma – vilket faktiskt är Mexikos absolut vanligaste grogg – och inte margaritan.
1 dl gräshoppor
½ tsk anchochilipulver
½ tsk salt
Chicharrones
1 stor bit rå fläsksvål
1½ tsk salt
1 tsk socker
½ tsk anchochilipulver
frityrolja
Guacamole
2 jalapeños, finhackade
1 knippe koriander, finhackad
½ silverlök, fnhackad
4 avokador
2 msk färskpressad limejuice
salt
Börja med att göra chicharrones dagen före din insektsmiddag. Täck svålen med vatten och sjud i cirka 1,5 timme. Ta upp svålen ur vattnet med hålslev och låt svalna i kylskåpet. Skrapa bort så mycket fett du kan. Lägg svålen på ett galler med en ugnsform under och torka på låg värme, cirka 80–90 grader, i cirka 8 timmar. När svålen är helt torr bryter du den i bitar och förvarar i skafferiet tills det är dags att äta. Den håller hur länge som helst. Innan servering friterar du svålen i cirka 180 grader het olja. Tänk på att svålen puffar upp typ 10 gånger sin storlek när du friterar så lägg inte i för stora bitar. Gör en kryddblandning av salt, socker och anchochili, och krydda svålen så fort du tagit upp den.
Gör en guacamole genom att mosa avokado och blanda i jalapeño, koriander, silverlök och lime. Smaka av med salt. Rosta gräshopporna i torr panna tills det börjar lukta nötigt och krydda med salt och ancho. Häll dem över guacamolen. Servera med dina asfina chicharrones och börja dippa.
Förrätt: Tostadas med salsa de gusano
4 personer
Det mexikanska salsautbudet är långt mer varierat än bara tomatsalsa på burk och pulverguacamole. Det är egentligen bara fantasin, och vanlig mänsklig anständighet, som sätter gränsen för vad man kan stoppa i sin salsa. Salsa de escamoles är till exempel en salsa på myrägg – även kallad mexikansk kaviar – och salsa de jumiles är en salsa på bärfisar. Men man måste lära sig att krypa innan man kan gå, så jag tycker vi börjar med en enkel buffalo worm-salsa på en frasig tostada med lite mozzarella och en fräsch, örtig sallad.
4 majstortillas
olja till fritering
1 knippe koriander
1 knippe bladpersilja och/eller andra valfria örter
1 msk olivolja
1 tsk limejuice
salt
1 boll mozzarella
Salsa de gusano
1 dl buffalo worms
500 gram körsbärstomater
1 silverlök
2 vitlöksklyftor
2 jalapeños
limejuice
Rosta tomat, lök, vitlök och chili i en maxad ugn tills tomatskalen börjar bli lite svarta. Låt svalna. Rosta maskarna i en torr panna tills det luktar nötigt. Mixa allt till en slät salsa. Smaka av med salt och limejuice.
Fritera majstortillas frasiga i lite olja. Salta. Blanda örterna till en sallad och pressa med olivolja, limejuice och salt. Bred din salsa på en tostada, lägg på mozzarella och toppa med örtsalladen. Hugg in!
Huvudrätt: Tacos med frijoles refritos, färskost & molerostade syrsor
4 tacos
Det kanske vanligaste sättet man äter insekter på i Mexiko är i tacos. En tortilla med lite guacca och en näve syrsor är ett gott mellanmål, lite som en kaviarmacka hos oss. Den här varianten gör jag med molekryddor och frijoles refritos, refried beans, vilket är mitt favorittillbehör nummer ett till tacos. Den svarta tortillan får man genom att använda svart eller blå masa marina, det mjöl man använder för hemgjorda tortillas. Finns i välsorterade mataffärer. Det går så klart att använda vetetortillas också, eller tortillas på maskmjöl om man är hardcore insektsälskare.
4 majstortillas, gärna hemgjorda på svart masa harina
2 dl syrsor
queso fresco eller annan färskost
1 silverlök, finhackad
1 knippe koriander, finhackad
Molekrydda
1 msk anchochilipulver
1 msk paprikapulver
1 msk kakaopulver
1 tsk socker
1 tsk spiskummin
1 tsk salt
Frijoles refritos
1 burk svarta bönor, avrunna
3 vitlöksklyftor, hackade
1 silverlök, hackad
6 msk ister eller olivolja
1 tsk torkad oregano
vatten
salt och peppar
Börja med bönorna. Stek silverlök och vitlök mjukt i ister eller olivolja. Ister är traditionellt och ger en god, köttigare smak. Låt bönorna rinna av och häll sedan i kastrullen tillsammans med oreganon. Mixa slätt med handmixer, anpassa konsistensen genom att hälla i ett par matskedar vatten. Det ska vara krämigt men varken stabbigt eller rinnigt. Smaka av med salt och peppar.
Gör en kryddblandning genom att blanda kryddorna. Rosta syrsorna i en torr panna och tillsätt molekryddan efter smak – resten sparar du och använder när du steker kyckling eller poppar popcorn. Passar till det mesta.
Montera tacon genom att bre bönor på en nybakad majstortilla, häll på rostade syrsor och toppa med smulad färskost samt finhackad silverlök och koriander. Lite pressad lime är inte heller fel.
Så, nu kan du prova dina egna vingar. Smakligt småkryp!
OBS! Insekter är inte godkända som livsmedel i Sverige. Trots att de är ofarliga och att insektslobbyn onekligen har en poäng. I väntan på att de ska bli godkända så finns det ett par alternativ för den som vill testa recepten i den här artikeln. Du kan antingen odla själv, köpa foderinsekter i zooaffärer eller köpa i ett land där det är tillåtet – i vårt grannland Finland har de till exempel precis börjat.
Att odla själv är dock tidskrävande, plus att du kommer ha massa småkryp i garderoben, och de insekter man hittar som djurfoder inte är anpassade för mänsklig konsumtion så de kan i bästa fall lukta skumt och i värsta ge parasiter. Nej, då är det bättre att vända sig till sin gamla vän internet och beställa hem ett par påsar. Insekterna i den här artikeln är beställda från Eat Grub.