Nytt hållbart svenskt klädmärke säljer med datummärkta t-shirts

Save the Date, t-shirtmärke.

En svensk startup med hållbarhet inbyggt djupt i varumärket ser dagens ljus i början av 2020. Hampus Edfeldt har startat Save the Date för att markera tid, arv och hållbarhet. Förebilder är Asket, Oatly och Tesla.

Kristofer Steneberg  |  Publicerad 2020-01-17 10:49  |  Lästid: 2 minuter

– Vi broderar in datumet när plagget köptes. Datumet uppfyller två viktiga funktioner. Datumet är ett incitament för kunden att bevara plagget så länge som möjligt och se till att försöka rädda det istället för att konsumera det om någonting skulle hända, säger Hampus Edfeldt, grundare av Save the Date.

Idén till ett klädmärke började under ett grupparbete på skolan Hyper Island. Vid det laget var konceptet inte helt utvecklat men grundprinciperna med hållbarhet och datumet fanns där. 

– Folk som ser datumet men inte vet vad Save the Date är frågar ofta “Vad är det för datum?”. Det är gnistan för en konversation om hur klädindustrin ser ut idag och hur vi kan förändra den.

T-shirtmärket Save the Date.

Han har arbetat mycket med frågan hur kan vi skapa plagg som folk värderar mer, istället för mindre, över tid.

– Konsekvenserna från modebranschen har inte en direkt påverkan på konsumenten. De sprids istället långsamt ut över jorden, vatten och människor som de inte känner. På det sättet tar förändringen lång tid och kräver uppmärksamhet för att folk ska ändra beteende.

Många har ifrågasatt hur ett företag som säljer kläder ska hjälpa till att minska konsumtionen på kläder men Hampus Edfeldt tycker att det är viktigt att se den större bilden och att använda eventuell framgång för att leda industrin och konsumenterna i rätt riktning. Nu återstår att se om konsumenten är redo:

– Om konceptet uppskattas kommer vi nog att crowdfunda breddningar av sortimentet för tidlösa och hållbara plagg men vi har även en del annorlunda initiativ som jag ser fram emot att testa, säger Hampus Edfeldt.

Vilka varumärken tycker du gör bra ifrån sig och är ett föredöme?

– Heja ASKET, heja Oatly, heja Tesla, heja alla företag som driver världen åt rätt håll!

Vilken sak skulle du inte köpa?

– Jag skulle inte köpa kläder som jag inte ser mig själv ha på mig om tio år. Mycket håller inte så länge, jag hoppas att vi kan nå dit med våra kläder.

Vilket datum ska man beställa sin tröja för att den ska tillverkas på ett specifikt datum?

– Datumet som broderas på plagget är samma som dagen då köpet genomfördes. Man kommer även att kunna beställa datum en bit fram i tiden om man vill ha det levererat innan det inträffar.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2020-01-20 13:50