Hoppa till innehåll

Scott Schumans stilbibel

joel

Scott Schuman, den 41-årige New York-bon som gjort fotobloggandet till en konstform, samlar nu sina allra bästa bilder i boken The Sartorialist (Penguin). 512 sidor av välklädda människor i metropoler som New York, Paris, Milano, Florens, Rio de Janeiro och – Stockholm. Bloggen The Sartorialist, som startade 2005 mest som ett hobbyprojekt när Scott Schuman … Continued


Scott Schuman, den 41-årige New York-bon som gjort fotobloggandet till en konstform, samlar nu sina allra bästa bilder i boken The Sartorialist (Penguin). 512 sidor av välklädda människor i metropoler som New York, Paris, Milano, Florens, Rio de Janeiro och – Stockholm.

Bloggen The Sartorialist, som startade 2005 mest som ett hobbyprojekt när Scott Schuman var pappaledig, har numera över 100 000 be­sökare per dag och är en stor inspirationskälla för mode- och stilintresserade.

Café träffade Scott Schuman under herr­modeveckan i Milano tidigare i år.

Varför kommer boken just nu?

– Jag har fått många erbjudanden från bokförlag de senaste åren men velat vänta på rätt tillfälle. Nu har jag så många bilder jag är nöjd med att det kändes rätt att trycka dem i en bok.

Det finns två olika versioner av boken?

– Förutom den vanliga upplagan har vi gjort en lyxigare ”Bespoke Edition” som kommer i en numrerad kartong.

Var är människor mest välklädda?

– Jag älskar att fotografera män här i Milano, men även i Florens, det finns en elegans som ingen annanstans i världen.

Hur står sig Sverige i detta sammanhang?
– Rent modemässigt är de unga människorna väldigt trendiga och modemedvetna i Stockholm. Stilen är ganska avslappnad jämfört med till exempel Paris.

Vad krävs för att bli förevigad på The Sartorialist?
– Förutom suverän stil, ha ha? Jag är extremt noga även med ljus, bakgrund och vinklar.

Har du övriga fotoprojekt på gång?
– Lyckligtvis har jag fått en del kommersiella uppdrag som kan betala mina resor till världens modeveckor. Jag jobbar bland annat med reklamkampanjer för Burberry, Adidas och DKNY.

Vilket är ditt bästa stiltips?

– Använd mycket färg. Svart är tråkigt om du inte kan konsten att mixa proportioner och material.

Daniel Lindström

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.