Hoppa till innehåll

Se Ben Affleck och Matt Damon i filmen om hur Nike lyckades få Michael Jordan på kroken

Ben Affleck som Phil Knight i filmen Air.

Nej, filmen ”Air” är ingen SNL-sketch eller reklamfilm. Det är en biopic där firma Affleck/Damon spelar nyckelfigurer i en av marknadsföringshistoriens största milstolpar.

Det går att göra biopics på det mesta. Ja, till och med ”Weird Al” Jankovics karriär. Även om just den hyggligt färska biopicen driver kraftigt med det under flera år trendande formatet. Och snart får vi ännu en biopic, den här gången med kraftig A-listastjärnglans i casten om ett stycke marknadsföringshistoria.

Om vi ska ta det här med biopics hela varvet runt så finns det en scen i HBO:s biopic-serie Winning Time, som handlar om Los Angeles Lakers Hollywood-anpassade basketlag i början av 1980-talet, där stjärnan Earvin Magic Johnson tackar nej till ett fett marknadsföringskontrakt med då okända uppstickaren Nike. Johnson träffar Phil Knight, en av Nikes medgrundare, och erbjuds aktier i sportmärket som en del av affären. Ett beslut som Johnson ångrar bittert än idag. Lite som när Leif ”Loket” Olsson valde att tacka nej till 50 öre per såld lott i Bingolotto.

Polarna Matt Damon och Ben Affleck spelar Nike-toppar under 1980-talet i kommande filmen ”Air”. Fot: Youtube.

Hur hör detta ihop med Affleck/Damon-filmen Air? I Air spelar Ben Affleck Nike-snubben Phil Knight som några år efter Magic Johnsons ”nej tack” riktar marknadsföringsblickarna mot NBA-ligans nya rookie-superstjärna, Michael Jordan. Resten är, som det heter, historia. 1985 släpps den första Air Jordan-dojan som resulterade i en monumental försäljningssuccé, och som samtidigt bidrog till sätta Nike högst upp i hierarkin bland sportmärken.

Skorna som förändrade allt för Nike. Foto: Getty Images

Själva filmen, i vilken Ben Affleck även agerar regissör, handlar om den stora övertalningskampanjen som Nike sjösatte för att lyckas få Michael Jordan på kroken. Matt Damon spelar marknadsföringskillen Sonny Vaccaro som är den som, efter många turer, lyckas få Jordans signatur på kontraktet. Även Gustaf Skarsgård har en betydande biroll när han spelar Adidas-grundaren Adolf ”Adi” Dasslers son Horst Dassler. Bland övriga skådisar märks bland andra Viola Davis, Chris Tucker och Jason Bateman.

Air har amerikansk biopremiär 5 april och kommer senare att visas på Prime Video.

Se trailern till stjärnspäckade Air här

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.