Annons
Annons

Serierna som smittar

Cafés Jan Gradvall bänkar sig framför en pandemi av katastrofprogram. I höst är det nämligen tv-serierna Överlevarna och Vigens dystra budskap som gäller...

joel

Cafés Jan Gradvall bänkar sig framför en pandemi av katastrofprogram. I höst är det nämligen tv-serierna Överlevarna och Vigens dystra budskap som gäller...


För bara ett par år sedan klarade vi oss med nöd och näppe undan den dödliga kinesiska kycklinginfluensan. Nu kan vi även, förhoppningsvis, pusta ut efter den lika skräckinjagande mexikanska svininfluensan. Men nästa gång världen nyser kan det vara förkylt för gott. Forskare har kommit fram till att den så kallade spanska sjukan, som spred sig globalt 1918, var ett influensavirus av typ a. Med andra ord ett virus av precis samma typ som fågel och svininfluensan.

Annons
Gilla Cafe.se på Facebook

Den gången insjuknade en tredjedel av Europas befolkning. Totalt dog 70 miljoner över hela världen i spanska sjukan, varav 38 000 i Sverige. Och på den tiden fanns inte flygplatser, tunnelbana, fullsatta lattefik och Ullevikonserter. Som polisen McNulty i The wire hade uttryckt det: ”Next time we’re fucked, we’re fucked big time.” Skräcken inför en ny pandemi – vilket djur och vilket symtom blir det nästa gång? – märktes inte i bara i medias sätt att hysteribevaka varje nysningunder svininfluensan, utan även på populärkulturen.

Höstens mest omtalade tvhändelse kommer att bli när tv4 i september sänder bbc-serien Survivors som i Sverige får titeln Överlevarna. Upplägget i Överlevarna följer exakt samma spår som under vårens svininfluensa. Först några nyhetsinslag, en ökad oro, munskydd på medborgarna, antydan till panik. Skillnaden är att viruset i Överlevarna inte går att stoppa utan sprider sig och sprider sig och till slut slukar 98 procent av världens befolkning.

Survivors är en remake på en engelsk serie med samma namn från mitten av 1970-talet. Den visades även på svt 1977 med titeln De överlevande. Originalet är långsammare och mer mardrömslikt än den lite glättiga nyversionen, men 70-talsversionen lider samtidigt av det faktum att alla har så otroligt bruna kläder och så breda polisonger att få av dagens yngre tittare lär bry sig om hur många som stryker med.

I oktober är det premiär för en annan apokalyptisk skildring som kommer att prägla våra mardrömmar i decennier framöver. Om filmatiseringen av Cormac McCarthys mästerroman Vägen, med Viggo Mortensen i huvudrollen, är hälften så otäck som romanen så kommer många att lämna biosalongen under filmens gång. I Vägen berättas det aldrig vilken katastrof som utraderat nästan hela mänskligheten. Det kan vara ett kärnvapenkrig ellerett meteroitnedslag. Det kan vara en influensa i kombination med att ingen längre tar hand om fabrikerna.

Men resultatet blir detsamma som i Överlevarna, ett laglöst och uttömt samhälle där det bokstavligen handlar om att äta eller ätas. Minns även Stephen Kings Pestens tid och filmen De 12 apornas armé. De som klarar sig bäst i en sådan värld är psykopater och Situation Stockholm-försäljare, de som i dag redan överlever utanför det vanliga samhället.

Den trendkänslige journalisten Neil Strauss ligger även perfekt i tiden med sin nya bok. Efter att ha skrivit The dirt om Mötley Crüe och dejtingguiden The game är Neil Strauss nya är Neil Strauss nya bok en överlevnadsguide. I Emergency går Strauss på kurser för att lära sig den sortens kunskaper – från att bryta upp lås till att döda med kniv – som vi alla behöver den dagen en ny spanska sjukan raderar ut allt det vi i dag kallar för civilisation. Aaaatjo!


Jan Gradvall

Annons

Dela (0)
Tweeta

Annons


Laddar