Sex nya stilbildare

joel  |  Publicerad 2006-07-12 08:06  |  Lästid: 2 minuter

1. More – Juergen Teller och Stephanie Seymour (Steidl)
Den tyske fotografen Juergen Teller slog igenom i början av 90-talet då hans realistiska, nakna och kontroversiella bilder väckte stor uppmärksamhet i modemagasinen iD och The Face. Tillsammans med kollegorna Wolfgang Tillmans, David Sims och Corinne Day förnyade Teller modefotografin med brutalt påträngande porträtt av modeller och kändisar som Kate Moss, Christy Turlington, Björk och PJ Harvey. Den endast 32 sidor tjocka More är sista boken i en trilogi (som började med Go-Sees and fortsatte med Tracht) där Teller har gjort en intim studie av supermodellen Stephanie Seymour. Fotoprojektet har pågått i två och ett halvt år i Seymours hem i Connecticut, New York och Miami Beach.

2. Back in the days – Jamel Shabazz (Powerhouse books)
Ingen bok har satt lika starka avtryck i modefotografin det senaste halvåret. Jamel Shabazz dokumentära 80-talsporträtt av ungdomar från Brooklyn har inspirerat modetidningar som franska Vogue att entusiastiskt omfamna old schoolhiphop. Men inget nytt kommer förstås i närheten av originalen där varje bild är en egen liten stilbibel full av Nikes och Kangolhattar. Back in the days är dock inte bara snygg yta, det är ett viktigt amerikanskt dokument över en ganska oskyldig tid, en tid då crack och aids ännu inte utplånat många av de personer Shabazz förevigat.

3. Stories – Peter Lindbergh (Arena Editions)
Den snart 60-årige tysklandsfödde Peter Lindbergh är känd som ”fotografen som avgudar kvinnor” och själva upptäckaren av 80- och 90-talets så kallade supermodeller. Sedan 1978, då Stern publicerade hans första modereportage, har Lindbergh varit en av världens främsta och mest dominerande modefotografer. Hans bilder kännetecknas av stora och filmiska iscensättningar där 75 procent av materialet är svartvitt. Stories är modereportage (ofta utan kläder) från framför allt italienska Vogue och Harpers Bazaar och visar tidigare opublicerade bilder av Lindberghälsklingar som Milla Jovovich, Cindy Crawford, Christy Turlington och Naomi Campbell.

4. Svensk form. Internationell design. 1900-2002 - Hedvig Hedqvist (Bokförlaget DN)
Vi är inte bortskämda med svenska uppslagsverk i design. Svenska Dagbladets designskribent Hedvig Hedqvist har gjort ett ambitiöst försök att sammanfatta den svenska formhistorien i ett internationellt perspektiv. Kapitlen är kronologiskt ordnade och presenterar en kavalkad av 1900-talets viktigaste designobjekt. Det matta pappret och den faktatäta texten bidrar till känslan av att detta är en skolbok. Och man lär sig mycket. Till exempel att Coca-Cola-flaskan fick sin form 1915 av den svenska ingenjören Alexander Samuelson.

5. Designer - Alvar Aalto (Alvar Aalto Museum)
Det finländske arkitekten och möbelformgivaren Alvar Aalto (1898-1976) är väl dokumenterad i bokform. Det har skrivits praktverk om Aaltos funktionalistiska hus men desto mindre om böjträmöblerna för Artek och glasobjekten för Iittala där vasen Savoy, ursprungligen ritad 1936 för restaurangen med samma namn i Helsingfors, är en klassisk svensk 50-årspresent. Denna bok, utgiven av Aaltomuseet i Jyväskylä, är det första omfattande och rikt illustrerade verket om Alvar Aaltos digra designproduktion.

6. Everything but the Walls - Jasper Morrison (Lars Müller publishers)
När den engelske formgivaren Jasper Morrison fick sitt genombrott i slutet av 80-talet ansågs han vara en förnyare av den skandinaviskt rena och avskalade designen. I dag har han hunnit med mängder av projekt, däribland spårvagnar, dörrhandtag och inredningen på Tate Modern i London. Everything but the Walls är Jasper Morrisons egen genomgång som börjar med den berömda ”Thinking Man’s Chair” för Cappellini och avslutas med den höj-och sänkbara golvlampan ”Luxmaster” för Flos. Många bedömare menar att Morrison är lika viktig i sin tid som en gång Arne Jacobsen.

Daniel Lindström

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-08-22 14:34