Annons

BBC moderniserar mästerdetektiven med smart grafik och coola miljöer. Cafés prisbelönte tv-krönikör Jan Gradvall är överväldigad och råder dig att bänka dig när SVT visar mästerverket i vinter.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Annons

Om Sherlock Holmes vore verksam nu på 2010-talet i stället för på 1890-talet, vilket hjälpmedel skulle han då oftast använda på Londons regniga gator? En iPhone så klart. För vad kan vara bättre när man – stående vid ett lik vid Themsens strand – behöver få reda på allt om de senaste dagarnas väder och vattennivåer?

Gilla Cafe.se på Facebook

Detta är premissen för BBC:s nyversion Sherlock, tre långfilmslånga avsnitt som gjort sensation i engelsk tv och som nu finns som engelsk dvd. SVT  har köpt in serien och sänder mellan jul och nyår.

Sherlock imponerar på alla plan. Perfekta val som skådespelare, nye stjärnan Benedict Cumberbatch som Sherlock Holmes (redan värvad av Tomas Alfredson till hans nyversion av John le Carrés Mullvaden) och Martin Freeman från The office som hans lojale Dr Watson. Betagande Londonmiljöer: Holmes och Watson åker hela tiden taxi genom en pulserande, neonblänkande stad där de mörka gränderna fortfarande ser ut som när Sir Arthur Conan Doyle skrev sina romaner. Och de bor givetvis på legendariska adressen 221b Baker Street.

Att två män bor tillsammans 2010 föranleder dock deras hyresvärdinna att tro att de är gay. Hyresvärdinnans gay-anspelningar – ”Räcker det med en säng?” – löper som en röd tråd genom de tre avsnitten. I stället för att som förr i tiden röka pipa, och då och då injicera kokain, så missbrukar den moderne Sherlock Holmes nikotinplåster; han har ena armen helt fullklistrad.

Men det mest radikala med den moderniserade Sherlock är just användandet av ny teknik och mobiltelefoner. Både Dr Watson och Sherlock Holmes bloggar och gör nästan all sin research på internet. Alla karaktärer i serien skickar lika mycket sms och mms och stirrar lika mycket ned på sina telefoner som vi alla gör i dag. När dessa sms skickas – eller när Sherlock Holmes gör research med sin iPhone och scrollar ned i menyerna – så dyker all denna text upp som grafik mitt i tv-rutan.

Hur man i 3g-världen ska ersätta den inbyggda dramatik som fanns i gammaldags telefoner har varit ett stort problem för moderna filmskapare. Spänningen i många gamla tv-serier och filmer – och definition på gammalt innebär i detta fall allt innan filmen Wall Street, där Michael Douglas släpar runt på en mobil stor som en duschkabin – bygger på att de olika karaktärerna ringer varandra från stationära telefoner. Och ett telefonsamtal var aldrig så snyggt eller romantiskt som när någon stod i telefonkiosk, med pannan mot glaset, samtidigt som regnet öste ned utanför på gatan.

Men Sherlock visar att man kan göra detta lika bra eller till och med bättre med sms. Några av de mest avgörande replikerna i den här serien levereras i form av sms. Att man kan visualisera telefonmeddelanden i rutan ger också större möjlighet att fördjupa karaktären. Vi är många som visar andra sidor av vår personlighet, och får en torrare och skarpare humor, när vi uttrycker oss i skrift i stället för tal.

Sherlock Holmes har under 120 år fått många geniala infall. Men inget har varit så genialt som att visualisera sms. Lita på att just detta grepp kommer att imiteras i ett otal andra serier och filmer framöver. BBC har dessutom redan påbörjat en fortsättning av Sherlock.

Förhoppningsvis undviker man då de Scooby Doo-tendenser som finns i avsnitt två. Men avsnitt ett och avsnitt tre är det överlägset bästa som visats på tv i år.

JAN GRADVALL
www.gradvall.se

Annons

Dela (26)
Tweeta

Annons


Laddar