Annons

Nikola Adamovic
Petters senaste skiva P producerade Eshraque ”Ishi” Mughai låten Det går bra nu. Det är talande. Dels för att låten var första singel från albumet, dels för att Ishis karriär går som tåget just nu. Efter att ha arbetat med det team som har producerat i stort sett hela det svenska hiphop­kollektivet – Ken, Petter, Ayo, Fre, Blues och Eye-N-I – under dess guldålder skrev trummisen och pianisten Ishi titelmelodin till MTV-programmet The lick show tillsammans med One-Dread.

Annons
Gilla Cafe.se på Facebook

Det ledde till ytterligare uppdrag i England för en rad framgångsrika låt­skrivare och artister. Snart kallade de stora branschdrakarna i New York, där Ishi bland annat har hunnit samarbeta med r’n’b- och hiphopstjärnor som Fabolous, Keyshia Cole och LOON.

Just det, nämnde vi att Beyoncé ingår i hans amerikanska nätverk?
Och nämnde vi att Ishi bara är 25 år?

I Café visar han dig vägen till framgång.

Fem måsten för en musikproducent

1. Du måste vara musikalisk
– Jag spelar trummor och piano.

2. Du måste vara självkritisk

Om jag har gjort en track kan jag höra om den är bra. Man kan ha sina
dåliga dagar, då det inte går. Då ska man bara ge upp. Däremot har jag
gjort mina bästa låtar på mindre än tio minuter.

3. Du måste skapa en bra atmosfär

Det viktigaste är att alltid vara avslappnad i studion. Jag har lämnat
stadiet där jag blir nervös och spänd. Jag älskar mitt jobb och vill ha
en avslappnad stämning omkring mig.

4. Du måste ha koll på dina avtal

Jag har en riktigt grym advokat. Jag säger vad jag vill ha, så ordnar
han det. Men du måste verkligen kolla upp de du arbetar med.

5. Du måste sätta ett pris

Du måste vara självkritisk och veta att det är en riktigt bra produkt
du har, att andra vill ha den och att du kan ta betalt för den. Du
måste ha en strategi i huvudet när du förhandlar. Men ibland får du
helt enkelt strunta i vad du får betalt och ta hänsyn till vart
projektet kan leda dig i din karriär. Du kanske inte tjänar något på
det nu, men i långa loppet.

Ishi själv har gått den hårda skolan – eller, rättare sagt, gick knappt i skolan.
– Jag var uppe i musiksalarna hela tiden. Jag har inga betyg i vanliga kärnämnen, jag har bara betyg i musik. På skolan fanns ett rum med en studio, där utvecklades jag och lärde mig tekniken, jag spelade trummor, piano och gjorde musik jämt. Lärarna lät mig sitta, de tyckte att så länge jag var i skolan var det bra. Jag kom dit halv åtta, tog en kaffe med lärarna på lärarrummet och var sedan alltid sist ut.

I dag är Ishi baserad i Sverige, där han just nu jobbar med Petters och Dhanis kommande plattor. Han gör dessutom låtar till Darin, Million Stylez, Agnes och Lazee – samt bygger upp ett svenskt produktionsbolag tillsammans med MTG.

Ishi kommer dock att fortsätta pendla till New York, där han har kvar sin lägenhet.
– Min label här är internationell, tanken är att ta fram nya akter, ta hit dem och skapa hela artisten med mitt sound, lite som Cheironstudion gjorde back in the days, men mer r’n’b-inriktat. Hela målet är att sätta Stockholm på kartan igen. Vi är redan där när det gäller videoregissörer, konst, allt, men nu också som hiphop- och r’n’b-stad.

Henrik Emilsson

Annons

Dela (0)
Tweeta

Annons


Laddar