Annons
Annons

Skål för sommaren!

Patrik Hedlund

Det ljusrosa guldet flödar som aldrig förr i sommarvärmen. Caféredaktionen tog sig an det tuffa jobbet att vaska fram fem roséfavoriter för fem olika tillfällen. Från dejt till grillkväll. Text: Patrik Hedlund.

För sparsamma tillfällen
Peñascal Rosado Tempranillo Shiraz
Spanien (2951) 58 kr

Galet prisvärd, okomplicerad, torr och saftig med smak av svartvinbärskaramell, smultron och hallon.

Annons

En liten stramhet upprätthåller den mycket fruktiga karaktären – vinet blir därför aldrig sliskigt. Ett allroundvin som passar både som sällskapsvin och till mat.

För stekiga tillfällen
Pannier Rosé Brut
Frankrike (77255) 284 kr

Världens bästa roséviner är från Champagne, och det här är kanske det godaste därifrån. En matorienterad deluxelirare som även passar som aperitif och vid festliga tillfällen. En rosé att sippa och njuta av. Torr, frisk smak med en touch av röda bär och jordgubbar.

För minglet
De Vergy Prestige Rosé
Frankrike (5557) 69 kr

Ett utpräglat friskt eller strävt vin blir lätt svårdrucket utan mat. Undersök Systembolagets smakklockor och undvik viner som har mycket av någon parameter. De Vergy är en utpräglad sällskapsdryck med en söt, bärig smak som är tillrättalagd för att passa de flesta.

För dejten
Leth’s Have Pink
Österrike (2261) 79 kr

Tre krav på ett lyckat dejtvin: friskt, lättdrucket och hon ska tycka om det. Med den här österrikaren är du i hamn. Försvinnande god med inslag av röda vinbär, hallon och blodapelsin. Ett bra sällskapsvin som även passar till sallader och rätter av fisk eller kyckling.

För grillkvällen
Valle Reale Vigne Nuove Cerasuolo
Italien (2242) 79 kr

Ett robust rosévin, finns verkligen det? Ja, nu gör det det.  Torr, kryddig och innehållsrik med en liten bitterhet som gör den perfekt till mat. Intensiv med en liten dragning åt rödvinshållet. Bra för dem som tycker att rosé tenderar att bli sliskigt. Passar till både kött och fisk.


Annons

Dela (0)
Tweeta

Annons


Laddar