Annons


Trots att varumärket Neil Barrett fortfarande är ganska okänt talar vi om en designer som varit högst delaktig i herrmodets utveckling de senaste 15 åren.

Engelsmannen Neil Barret har ett tungt cv:

1. I början av 90-talet var han ”menswear director” på Gucci.
2. 1995 designade han Pradas första herrkollektion.
3. 1999 startade han sitt eget märke, i dag ett av de mest uppmärksammade på catwalken under herrmodeveckan i Milano.
4. Under de senaste åren har han suddat ut gränsen mellan dressat mode och sportkläder i Pumas exklusiva och strängt limiterade kollektion ”96 Hours”.

Annons
Gilla Cafe.se på Facebook

Café fick en pratstund med Neil Barrett i London.

Hur kom det sig att du började intressera dig för mode?
– Jag har det i blodet. Både min farfar och farfars far var skräddare och de överförde sin yrkesstolthet och sitt intresse för material och snitt till mig. Som ung funderade jag själv på att bli skräddare, men det verkade mer spännande att designa mode så jag begav mig till London och började plugga på Central Saint Martins.

Neil Barretts stil är strängt minimalistisk i dova färger. Klassiska arméplagg som kängor, trenchcoat och skjortor med axelklaffar dyker ofta upp i kollektionerna.
– Stora gester och vilda färger har aldrig varit något för mig. Jag föredrar att jobba med subtila och smarta detaljer.

artikel_neilbarret
Neil Barretts vårkollektion: en korsning mellan skinhead och bankman.

Under sin tid på Prada lanserade Neil Barrett en kostym i techno­stretch, ett material italienarna till en början var högst skeptiska till men som blivit Pradas kanske mest kända plagg. Technostretchkostymen brukar räknas till det moderna herrmodets klassiker.
– Stretchtyget är rörligt och funktionellt. Jag är glad att jag stod på mig mot de konservativa tygfabrikanterna.

Vårens kollektion, som säljs på c/o Stockholm, är en av Barretts starkaste hittills, en vass mix av skinhead och brittisk bankman: grova nyckelkedjor i smala, jeansliknande kostymbyxor, hängslen (både riktiga och målade/tryckta på skjortor), ärmlösa businesskjortor, korta, kritstrecksrandiga kostymbyxor, tajta västar och Doc Martens-liknande skor.
– Jag är intresserad av kombinationen mellan formella aftonkläder och ung popkultur. Snitten är skarpa både i konstruktionen och i silhuetten.

artikel2_neilbarret
Neil Barret.

Du håller dig till gamla favoritfärger som svart och vitt.
– Det är då som finishen i tyget träder fram och man ser de olika detaljerna. De dova färgerna gör att plaggen och kroppen inte överröstas.

Vilket är ditt närmaste projekt?
– En flaggskeppsbutik i Los Angeles. Hollywoodstjärnorna (Brad Pitt, Orlando Bloom och Ewan McGregor) gillar tydligen det jag gör!

Michael Dee

Annons

Dela (0)
Tweeta

Annons


Laddar