Annons


Så här tvättar du favorittröjan
Det är alltid lättast att lämna in en tröja på kemtvätt. Men om du verkligen vill vårda din tröja så ömt som möjligt är ovanstående inte att tänka på. Tröjans livslängd kortas nämligen avsevärt av de kemikalier som används vid kemtvätt. Detta gäller främst stickat och cashmere.

Annons

Istället ska du själv försöka  handtvätta din tröja, det är både billigare och skonsammare. Det bästa tvättmedlet för bomullsplagg är lustigt nog schampo. För din egen skull kan det dock vara smart att välja något som inte doftar Wunderbaum eller rosenblad…

Gilla Cafe.se på Facebook

Fyll upp ett badkar eller ett handfat som inte är för litet, med ljummet vatten och en skvätt flytande tvål eller schampo. Låt tröjan ligga i blöt under 15 minuter. Sedan tömmer du ut vattnet och sköljer tröjan tills vattnet som rinner av är genomskinligt.

Efter det viker du tröjan så den liknar en limpa. Pressa sedan försiktigt ut resterande vatten. Sedan är det bara att breda ut tröjan på en handduk och låta den torka (försök att lägga tröjan så den liknar ursprungsformen i den mån det går).

Så här får du skjortan ren
Precis som med favorittröjan är det skonsammaste sättet att tvätta skjortor i hemmet. Du förlänger livslängden och utesluter risken att dina vita skjortor blir gula,vilket tyvärr händer allt för ofta då kemikalier reagerar felaktigt med vissa tyger.

Efter tvätten när skjortan ska strykas se då till att det görs för hand och utan stärkelse. Den försvinner nämligen aldrig helt efter tvätten. Så om du inte vill ha en skjorta som påminner om aluminium är det smartast att helt avstå från stärkelse.

Tvätta skjortorna i maskin men på låg temperatur (30 grader). Använd aldrig blekande tvättmedel. När du sedan ska torka skjortorna så hänger du dem nära ett element (eller annan värmekälla) men aldrig på det. Sedan stryker du till skjortan strax innan den är färdigtorkad.

Martin Greve

Annons

Dela (0)
Tweeta

Annons


Laddar