Hoppa till innehåll

”Slipsen är 2024 års viktigaste accessoar och jag är kluven”

Killar med slips på catwalk och Daniel Lindström frilagd.

Slipsen är tillbaka på riktigt och är vårens viktigaste modeaccesssoar – något Cafés modechef Daniel Lindström känner dubbla känslor inför.

Efter pandemin har herrmodet tagit en ny riktning. Bort från streetwear och sport mot en mer dressad stil. Isoleringen utan sociala sammankomster skapade en längtan efter att klä upp sig igen. Därför är det inte så överraskande att slipsen nu gör en storstilad comeback och blir 2024 års viktigaste accessoar.

Signalerna var tydliga under visningarna för höstens kollektioner i Milano – både Prada och Gucci (den första kollektionen av nya designern Sabato De Sarno) använde slipsen flitigt på catwalken. Pradas modell var mer traditionell medan Gucci gjorde den lite mer kinky (tänk koppel).

Slipsen har levt i en undanskymd tillvaro de senaste 15 åren, till och med de mest konservativa männen på bankkontoren i City-kvarteren i London har förpassat den till skrivbordslådan. Men som med allt annat mode – trender går i cykler och kommer tillbaka.

Foto: Gucci

Slipsen i den form som vi känner härstammar från internatskolor och överklassällskap i Storbritannien under andra hälften av 1800-talet. (Föregångaren är det vi kallar kravatt, som var som en halsduk som lindades om halsen.) På 1900-talet spred sig slipsen både till armén och mer bohemiska akademiker och konstnärer.

Konstruktionen och utseendet på slipsen har varit ganska konstant, däremot har bredd, mönster och material varierat. På 1960-talet var slipsen smal och enfärgad för att tio år senare bli bred och mönstrad i starka kulörer. På 1990-talet försvann slipsen då klädkoden på teknik- och it-företag luckrades upp och blev extremt casual.

Foto: Prada

Personligen har jag ett komplicerat förhållande till denna accessoar. Jag tycker alltid det ser snyggt ut i spegeln, men jag känner mig stel och stram i halsen. Är man dessutom lite åldersnojig (som jag) är det lätt att känna sig allt allt annat än ung.

Nu har jag dock lagt en smärre förmögenhet på en smal svart slips från Prada och kommer ge den ett seriöst försök. Om det inte flyger finns alltid den lite sexigare scarfen att tillgå.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.