Skip to content

Så gör du snabbnudlar till en supergod (och billig) festmåltid – Jonas Crambys 6 bästa recept

Snabbnudlar, recept
Jonas Cramby

Jonas Cramby snyggar upp snabbnudlarna.

Som de flesta andra överlevde jag på snabbnudlar som ung. Sedan klippte jag mig, skaffade ett jobb och glömde i massa år nästan bort att de existerade. Men så en dag för några år sedan blev jag tvungen att äta en skål koreanska snabbnudlar på ett flyg och blev omedelbart slagen över hur gott det faktiskt var. Det smakade knappt mat, mer som fredagsmys, pulverdipp och grillchips.

Det var en skamfylld, kulinarisk uppenbarelse och sedan dess har jag varit besatt – fast i smyg. Snabbnudlar är ju faktiskt varken handgjorda, lokalproducerade eller i säsong och innehåller antagligen lika mycket näringsämnen som ett Hubba Bubba. 

Men om du tror att snabbnudlar är lika med tre paket för fem kronor på ICA Prispressaren så rekommenderas ett besök till den lokala asiatiska matbutiken. Här dignar nämligen hyllorna av otroligt många olika nudelsorter – från billiga småpaket till stora, lyxiga självupp­värmande skålar. I stora delar av Asien har snabbnudlar helt enkelt inte samma studentstigma som här utan är samtidigt god och praktisk snabbmat – och rolig popmatkultur. 

Detta gäller inte minst i Sydkorea. Där äter man nämligen mest snabbnudlar – ramyun – i världen. I snitt sätter man i sig 75 paket Yeul ramyun, Neoguri eller klassikern Shin Ramyun per person och år och även om man så klart äter dem direkt ur förpackningen framför tv:n där också – så används de nog ännu mer ofta som en slags bas för en hel liten snabbmåltid. Ja, det finns till och med en hel kategori restauranger som specialiserat sig på upphottade snabbnudlar. För lägger man bara ner ett par minuters omsorg på sina snabbnudlar är det inte skräpmat längre, utan en 20-kronors, blixtsnabb festmåltid. 


Vilka nudlar ska jag välja?

För del flesta recepten i den här artikeln kan du leta efter koreanska soppbaserade snabbnudlar med ordet ”hot” på paketet. Klassikern och stilbildaren heter Shin ramyun – men Yeul, Neoguri, Jin, Hwa eller kimchinudlarna som du ser på bilden är minst lika goda. De senaste åren har även så kallade Buldak-nudlar blivit oerhört populära. Detta är svinheta nudlar utan någon soppbas med smak av koreansk ”fire chicken” och som kommer i en mängd småtokiga varianter – från curry till carbonara. Så gott som alla koreanska snabbnudlar är dock av oerhört mycket bättre kvalitet än de västerländska studentnudlar vi förknippar med ordet, så börja utforska!


1. Kujirau ramyun

Kujirau ramyun är döpt efter den japanska mangaserie där receptet första gången uppstod. I ett avsnitt av serien gjorde nämligen huvudkaraktären sina snabbnudlar i en stekpanna istället för en kastrull och använde mindre vatten än vanligt och vips så var ett östasiatiskt popkulturellt fenomen fött – i dag är det kanske det mest populära sättet att äta snabbramyun på i Sydkorea.

Gör så här:

Koka upp 3,5 dl vatten i en stekpanna, blanda ner halva krydd­paketet och lägg i nudlarna. Sänk till medelvärme, knäck ett rått ägg på nudlarna och lägg på ett par halverade hamburgerostskivor. Täck med lock och låt koka klart. Toppa med finskivad salladslök.


2. Sundubu ramyun

Sundubu jjigae är en traditionell koreansk gryta med silkestofu som de senaste åren fått en popkulturell makeover när snabb­nudelversionen blev viral. Och jag förstår verkligen varför! Den mjuka, gosiga tofun funkar alldeles utmärkt med de heta nudlarna, men rätten är samtidigt oerhört enkel att göra. 

Gör så här:

Koka upp 2,5 dl vatten och blanda ner ett halvt kryddpaket och en riven vitlöksklyfta. Ploppa i ett par bitar silkestofu – cirka 150 gram om man ska va’ sån – och koka sedan nudlarna mjuka. Toppa med en rå äggula, lite finskivad salladslök och några drag svartpeppar. 


3. Dandan-ramyun

De kinesiska dan dan-nudlarna är antagligen en av världens tio godaste maträtter. I Japan och Korea kallar man dessa heta, nötiga nudlar för tantanmen och vill du göra en extremt snabb och enkel version hemma så måste du leta upp ett paket Buldak-­nudlar. Buldak-nudlar är en slags oerhört populära heta kyckling-­nudlar som finns i flera olika smaker, kommer med en chilisås istället för kryddpaket och äts ”torra”, det vill säga inte som en soppa.

Gör så här:

Koka nudlarna i 4 dl vatten. Passa på att koka en kinesisk bladgrönsak också, exempelvis gai lan eller bok choy.  När nudlarna är 90 procent färdiga häller du av 3 dl av vattnet och tillsätter halva chilisåspaketet och 2 msk jordnötssmör. Rör runt tills det är krämigt och gott. Toppa med grovt hackade jordnötter, sesamfrön, salladslök, den kokta bladgrönsaken och lite chiliolja, hemgjord eller av märket Lao gan ma.


4. Tomato egg ramyun

Världens vanligaste kinesiska maträtt är varken friterat fläsk eller cashewkyckling – det är tomater och ägg. Det är det första man lär sig laga som barn och det man överlever på när man flyttar hemifrån. Kombon tomater och ägg är enkel men genial vilket även gjort rätten oerhört poppis i Sydkorea. Så här gör du snabbramyunversionen.

Gör så här:

Häll 4 dl vatten i en kastrull och koka upp med en hackad tomat och en finstrimlad halv gul lök. Addera kryddpaketet. Lägg i nudlarna och koka ett par minuter. När de börjar mjukna häller du på ett vispat ägg. Rör inte runt, den ska stelna i så kallade ”äggdroppar”. Toppa med salladslök. PS: Den guldfärgade kastrullen på bilden är en så kallad ”yangeun naembi”, en särskild aluminiumkastrull man använder till snabbnudlar i Korea.


5. Rabokki – tteokbokki ramyun

Tteokbokki är en slags mjuksega riskakor som småputtrande i en het gochujangsås har blivit hela Koreas absoluta favoritsnack. Om man kombinerar tteokbokki med ramyun, vad får man då? Jo, rabokki såklart. Att äta rabokki är poppis bland den yngre, k-popdiggande, mukbangkollande generationen och så här gör du en 5-minutersversion hemma: 

Gör så här:

Blanda 1 msk gochujang (koreansk chilipasta) med 1 msk socker, 0.5 msk riven vitlök, 1 msk vatten och ett halvt paket snabbramyun­pulver. Koka upp 3 dl vatten med en halv skivad gul lök, några tteok (koreanska riskakor) och rör ner i såsen. Lägg i nudlarna och koka under lock tills de är mjuka. Toppa med salladslök och sesamfrön och servera med ett kokt ägg – har du picklat ägg kvar från ramen ramyun-receptet här nedan är det så klart ännu bättre!

6. Ramen ramyun

Vill man gå all in i sitt nya snabbnudelintresse så använder man såklart sina snabbnudlar som en bas för traditionella japanska ramentillbehör som picklade sojaägg och chashufläsk. Det kräver visserligen lite mer jobb än de andra recepten i den här artikeln men tillbehören är lätta att förbereda och sedan ha färdiga i kyl och frys. Så här gör du för att förvandla en snabb vardagslunch till en festlig helgmiddag:

Gör så här:

För äggen, blanda 1 del soja, 1 del mirin och 1 del vatten i en burk. Koka upp vatten och lägg i valfri mängd ägg som du kokar mellan 6 och 6.5 minuter. Kyl omedelbart av äggen i isbad eller under rinnande vatten, skala och låt marinera i sojablandningen i kylen, minst 6 timmar och som mest tre, fyra dagar. Eller så gör du som jag och alltid har en burk sojamarinad stående i kylen som du fyller på med löskokta ägg när de gamla tar slut.

För fläsket, häll lite olja i en gjutjärnskastrull och bryn cirka 0.5 till 1 kg fläsksida på alla sidor. Deglasera med 1 dl sake, shaoxing­vin, sherry eller vanligt vitt vin, beroende på vad du har hemma. Häll på 3 dl vatten, 1,5 dl soja, 1,5 dl mirin, 1 msk råsocker och tre smashade vitlöksklyftor och koka upp. Sänk värmen, lägg på ett lock och bräsera i ca 2 timmar. Vänd på köttbiten då och då. När köttet är mjukt och gosigt, låt det svalna helt i sin bräseringsvätska i kylen. När det är helt kallt, skiva i ca 0,5 cm tjocka skivor och frys in. Ta även bort det stelnade fettet på bräseringsvätskan, sila och spara i kylen. Det är en urgod tare, smaksättning, som du kan ha till lite allt möjligt.

När du blir sugen på ramen ramyun tar du sedan bara fram en skiva fläsk från frysen, lägger den i en maxad ugn med grill­funktion på och låter den bli alldeles bubblande het och lite krispig i kanterna. Koka nudlarna enligt instruktionerna på paketet, häll på en sked sparad tare, ploppa i ett ägg, den knapriga fläskbiten, kanske lite kimchi och salladslök eller vad du än råkar vilja ha på och låt sörplandet börja.       •


Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.