Snabbstäda lägenheten

joel  |  Publicerad 2010-02-16 17:06  |  Lästid: 2 minuter

Fredrik Aidehag
Du vaknar upp ur din bakfylleslummer och inser att tjejen från i går kommer och hälsar på – om 20 minuter! Lägenheten ser ut som ett bombnedslag. Panikläge? Nej då, städexperten Estrid Bengtsdotter, författare till boken Städa och städkrönikör i P4:s Kombi, tipsar dig om hur du får den mest sunkiga lägenhet att verka fräsch.

1. Allmänt

Tid: Lägg ned mest energi på de ställen som gästerna kommer att se.
Ljus: Släck ner till punktbelysning, det verkar mysigt och kan dölja dammråttor i hörnen.
Lukt: Fyll en hink med såpavatten och gå över alla ytor med en trasa. Blir snabbt rent, men luktar framför allt fräscht. Citrondoft förknippas också med renhet och nystädade diskbänkar.
Räta linjer: Lägg papper och tidningar i prydliga räta högar, då ser det städat ut. Gäller även exempelvis soffkuddar, mattor och cd-skivor.  Se till att eventuella lampskärmar sitter rakt.
Prylar: Saker som ligger i lägenheten och skräpar lägger du i papperskassar och gömmer i garderoben.

2. Hallen
Det första, och viktigaste, intrycket. Rensa snabbt undan kläder i en stor kasse och göm i garderoben eller under sängen. Ställ skor prydligt och parvis.

3. Köket
Lägg ned tid här! Diskbänk och spis måste se rena ut, speciellt om du bjuder på mat. Såsspill och fastbrända rester minskar aptiten och tar ned helhetsintrycket. Göm disken i diskmaskinen eller lägg den i diskhon med en stor skärbräda över.

4. Toa
Skura ur toastolen. Glöm inte att kolla under sittringen. Byt handdukar och lägg fram en ny tvål. Ta den gamla handduken och gnid av handfat och kran, så att de skiner. Skölj snabbt ur bad-karet med duschen.

5. Sovrummet
Är off limits! Här gömmer du nämligen undan alla dina kläder och annat skräp du har i lägenheten. Och det är helt okej att inte släppa in gästerna här, eftersom man kan hävda att det är privat.

Henrik Emilson

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-13 14:16