Hoppa till innehåll

Snart kan du ta tåget till Helsingfors

Spårvagn i Helsingfors.
Per J Andersson

Sverige får en ny tågförbindelse till utlandet. Kliv på tåget i Luleå och kliv av tio timmar senare i den finländska huvudstaden.

Såväl den svenska som den finländska järnvägen på båda sidor om gränsen i norr har sedan den stod klar 1919 saknat elektrifiering. Det har inneburit att det under lång tid inte gått några persontåg – bara godstransporter dragna av diesellok – mellan de båda länderna. Fram till slutet av åttiotalet kunde även vi resenärer ta oss mellan de båda länderna med tåg. Men 1988 la Finland ner persontrafiken till Torneå på sin sida av gränsen. 1992 var det dags för Sverige att lägga ner trafiken till Haparanda på den svenska sidan.

Nu när elektrifieringen är klar på båda sidorna om gränsen är det dags för en renässans. I december i år återstartar äntligen persontågstrafiken som gör att du ska kunna ta dig från Sverige till Finland på räls. Norrtåg tar dig från Luleå till Haparanda där du måste byta till Finlands statliga tågbolag VR som tar dig vidare ner till Helsingfors. Förhoppningsvis kommer VR att erbjuda både dagtåg och nattåg med ligg- och sovvagnar.

Finlands motsvarighet till SJ heter VR och kommer att trafikera sträckan Haparanda/Torneå–Helsingfors. Foto: Getty Images

Tio timmar förväntas resan ta i sin helhet mellan Luleå och Helsingfors. Bakom beslutet att elektrifiera järnvägen på båda sidorna om gränsen finns inte bara nyttan med passagerartrafik, utan också behovet av krisberedskap. Att ha en förbindelse på järnvägen mellan Sverige och Finland handlar alltså även om att kunna transportera varor under internationella kriser.

”Då kan vi ha direkttåg från Helsingfors till Haparanda och vidare in i Sverige. Det är då också viktigt att sammankoppla tidtabellerna med [svenska] Norrtåg. Vi ska också samarbeta då det gäller onlineförsäljning av biljetter”, sa Juho Hannukainen på finländska VR på Nordeuropeiska transportforumet i Uleåborg i november, enligt Nordkalottrådets sajt.

Tyvärr måste du byta tåg i Haparanda nära gränsen mellan de båda länderna. Foto: Getty Images

Artikeln publicerades först på Cafés syskonsajt Vagabonds.se.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.