Annons


Från prideparader för allergiker till distanslöst miljömedvetna storstadshipsters – i det samtidsobservanta gränslandet rör sig den hyllade amerikanska komediserien Portlandia, vars andra säsong har premiär på TNT7 i kväll. Den ena huvudrollsinnehavaren, 45-årige Fred Armisen, besökte Stockholm nyligen och förklarade för Café att lovorden tagit honom lite på sängen.

Annons

– Jag är fortfarande lätt chockad över att folk ens känner till serien, särskilt här i Europa. Det har verkligen varit en överraskning, men en glad sådan. Vi vill ju att folk ska kunna relatera till den.

Gilla Cafe.se på Facebook

Fred Armisen har främst profilerat sig som fast medlem i institutionen Saturday Night Live de senaste tio åren och med biroller i filmer som Anchorman. Han dyker även upp i Sacha Baron Cohens kommande spektakel The Dictator.

Men Portlandia har inneburit en helt ny, egen plattform både för Armisen och hans kompanjon Carrie Brownstein. Seriens fans har tagit ett batteri av karaktärer och repliker till sina hjärtan, som ”We can pickle that!” och ”Put a bird on it!” (en sketch där ett konstnärspar klistrar fågelsymboler på allt).

– Den frasen har verkligen satt sig. När jag är ute på turné numera kommer många i publiken dit med fåglar på kläderna och så. Tur att vi valde en fågel och inte en ful symbol, haha.

Vilken sketch i Portlandia fångar vår tidsanda bäst, tycker du?
– Serien känns nog som mest här och nu när jag och Carrie spelar oss själva, i scener med något sorts problem inblandat. Vi gjorde en sketch där jag försöker hålla igång en iPad, en iPhone och flera andra teknikgrejer samtidigt. Den sammanfattar väldigt bra vad det här decenniet har handlat om hittills.

Serien är ganska lågmäld. Finns det ämnen ni aktivt undviker?
– Allt med kroppsfunktioner exempelvis. Den sortens humor vill vi inte falla in i här. Märker vi att sånt trots allt har filmats klipper vi oftast bort det.

I SNL imiterar du bland andra Barack Obama. Vem håller du på i det republikanska primärvalet från ett humoristiskt perspektiv – Mitt Romney eller Newt Gingrich?
– Gingrich har många komiska kvalitéer, men Romney är nog ännu roligare. Han är otroligt stiff, men det finns mycket runt det som är kul att jobba med.

Är du nöjd med din Obama, eller kommer du att göra några förändringar i den imitationen framöver?
– Jag känner mig ganska nöjd med den figuren. Obama är en väldigt rak person, stillsamt självsäker, med regelbundna pauser. Det gäller att hålla sig där och låta de andra stå för de lite galnare grejerna. Som Bobby Moynihan, som gör Gingrich. Han är fantastiskt bra.

Vilken är din favoritsketch i SNL genom tiderna?
Phil Hartman hade en figur som hette The Unfrozen Caveman Lawyer. En grottman som tinats upp ur inlandsisen, har blivit advokat och säger: ”Jag kanske inte vet hur världen fungerar – när jag hör en fax tror jag att det är små demoner – men jag vet en sak: Min klient förtjänar sitt skadestånd.” Otroligt roligt.

Du brukade spela i punkband innan du blev komiker. Några planer på att återuppta artistkarriären?
– Jag spelar lite då och då, men har inget band numera. Och skulle nog inte kunna tänka mig att ha det igen heller. Jag är komiker nu – och det sista folk verkar vilja se är en komiker som är allvarlig.

Markus Kylén

Foto: Linus Hallsénius

* * *

FRÅN SKRÄPMAT TILL PRESIDENTER: FRED ARMISEN GÅNGER TRE

http://www.youtube.com/watch?v=-WjCw8aFBa0

Dumpster divers (Portlandia)

Ekohipsters är ett populärt inslag i Portlandia. Här två friganer, eller sopdykare, som letar mat bland avfall – men aldrig lyckas bjuda hem vänner på middag. Armisen i obetalbart liten, återvunnen barntröja.

http://www.youtube.com/watch?v=L_gcyQCGHl0

Funny or Die’s Presidential Reunion

Barack Obama (Armisen) ondgör sig över giriga banker hemma i sovrummet, men får oväntat besök av sina föregångare, bland andra George W Bush (Will Ferrell) och Ronald Reagan (Jim Carrey).

http://www.youtube.com/watch?v=NyeavaHqHN0

Stockholmsguiden

Armisen utforskar vår huvudstad och kokar ihop helt egna, unika fakta. ”Jag står här framför Stockholmsbron, känd för att det åker bilar över den – och på senare tid även människor, ibland samtidigt.”

Annons

Dela (4)
Tweeta

Annons


Laddar