Sofi Fahrman

 |  Publicerad 2010-11-10 16:13  |  Lästid: 5 minuter

Skippa slasket för en stund och åk med Café och bokaktuella modeprinsessan Sofi Fahrman till Franska rivieran. På vägen avslöjar hon dessutom 20 saker som sig själv som du garanterat inte visste. Foto av Anders Hallberg. Intervju av Robert Börjesson.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

20 SAKER DU INTE VISSTE OM SOFI FAHRMAN

1. Hon greps nästan för prostitution…

– Jag har blivit tagen för en hora på Genèves flygplats. Jag bestämde mig i sista stund för att åka skidor i Verbier. Packade bara ner det nödvändigaste i handbagaget, men i taxin på väg till flygplatsen ringde min kompis och sa att jag var tvungen att ha med mig en outfit till en Tusen och en natt-fest. Jag stannade på vägen och köpte en magdansösdräkt i en maskeradbutik. När jag kom fram till Genève blev jag stoppad av tullen som frågade vad jag skulle göra i Schweiz. Jag sa att jag skulle åka skidor, men de trodde inte på mig eftersom jag varken hade skidor eller pjäxor utan bara en liten söt väska. De gick igenom mitt handbagage och upp kommer en paljett-bh i guld. Där stod jag med två manliga tullare, som sa: ”Skidor? Really?”

2. … men skämtade sig ur situationen

– När tullarna hade sagt det och började skärskåda mig lite misstänksamt fann jag mig ganska snabbt och sa: ”Ni vet, killar, det är lågkonjunktur i New York just nu – man gör vad man måste för att få det att gå ihop.” De började skratta.

3. Hon blev blåst av en kompis i USA

– Jag uppskattar lojalitet. Det är därför jag har en svala tatuerad på handleden som står för just det. Får jag barn en dag vill jag tatuera in en liten svala bredvid den stora svalan. I trygga Sverige har jag aldrig blivit sviken, jag har ett dreamteam av vänner, men i New York blev jag nyligen totallurad. Jag kan inte inte gå på några detaljer, men folk ljuger ofta om vad de arbetar med. Utger sig för att vara manusförfattare, skådespelare och modeller när de i själva verket gör något helt annat.

4. Hon backar inte för någonting

– Frågar någon: ”Vågar du anta den här ut­maningen?” Då kommer jag att säga tuppen ja! En sån situation, ett pannkaksrace, slutade med att min motståndare gick ut och kräktes. Jag har inget stopp när det gäller pannkakor.

5. Hon har en helt livsfarlig röst

– Det finns de som sjunger sämre än jag gör, jag har bara inte träffat någon än. Jag brukar kompensera med luft­gitarr och visslande.

6. Hennes figur är ett mirakel

– Mina största laster är ost, jordnötssmör, kanelbullar och drinkar. Däremot har jag aldrig köpt smågodis, vilket många tycker är väldigt konstigt.

7. Hon går omkring naken hela tiden…

– När jag blir full ska jag alltid ta av mig kläderna som ett partytrick. Jag gör det oavsett väder. Första gången jag träffade min nuvarande kille så gick han framför mig på en alptopp. När han vände sig om hade jag tagit av mig min topp. Nu är vi tillsammans, så jag måste ha gjort ett bra intryck – men jag kan fortfarande inte förstå varför jag gjorde det. Jag tror att jag är lite nudist. Helst skulle jag vilja leva mitt liv naken.

8. … exempelvis under en sjövild dejt

– Många av berättelserna i min nya bok Elsas värld är sanna. Jag har till exempel, precis som Elsa, knutit fast mina kläder i en boj. Jag var på en middag med en kille och föreslog att vi skulle ta ett nattbad. Jag simmade ut i vattnet, knöt fast mina kläder på en boj och simmade in naken. Mina förväntningar var att han skulle göra samma sak. Naken igen. Det är något fel med mig. Men jag gillar att chocka killar – ofta med utmaningar, som sagt – för att få dem ur balans. Det kan vara enkla saker som en stå på händer-tävling, anything goes.

9. Hon har trampat rejält snett

– Jag har berättat den här anekdoten i korta drag förut, men aldrig det verkliga skälet: enorm berusning. Jag hade varit på ett ställe som heter Apothéke i Chinatown i New York, druckit en massa drinkar och tyckte det var en bra idé att få skjuts därifrån av en sopbil som stod utanför. Den började plötsligt köra med sådan fart så jag tappade balansen och hamnade i sopnedkastet bland all sopjuice. Mitt vita linne var inte så vitt efteråt. Det blev ingen efterfest.

10. Hon kunde ha frusit ihjäl i Åre

– Sopbilen var ingen lek, men mitt livs fylla var när jag drack en bitig vakt under bordet i Åre. Vi hävde i oss Fernet och Jägermeister. Att jag inte somnade och dog i en snödriva efteråt är en kompis förtjänst. Han räddade mig. Är evigt tacksam för det. Senare sa vakten att det hade tagit honom flera dagar att återhämta sig. Jag ljög och påstod att jag inte hade haft några som helst problem när det i själva verket var en riktig Jesus Kristus-fylla då man står upp först tredje dagen.

11. Hon har varit pårökt på jobbet

– Jag intervjuade en känd designer i LA som hade rökt så mycket gräs i det lilla rummet att blev passivt hög. Min producent tog ut mig ur rummet och sa: ”Sofi, nu måste du skärpa dig!” Men jag kunde inte sluta skratta.

12. Hon var otroligt knäckt i fjol

– Ibland tror jag nästan att mina tårkanaler. har växt igen. Jag grinar max en gång per år. Bortsett från förra året, då det tog slut med min förra kille. Det var ett långvarigt förhållande och mitt liv blev kaos. Varenda vecka var det en ny kompis som fick barn eller som skulle gifta sig, men jag var singel. Det var inte hur jag hade tänkt mig att mitt liv skulle vara när jag var 30 år.

13. Hon gav Robbie Williams nobben

– Jag var i Los Angeles för att göra ett tv-jobb med min fotograf och min producent. Vi var på en fest när en full Robbie Williams kom fram och skulle prata. Jag frågade om jag kunde få en intervju. Han sa ja, så vi satte upp ljus och kameran direkt där på klubben. Vi träffades på en nattklubb nästa kväll. Han var festlig och hade glimten i ögat, men jag var i ett förhållande och kunde inte bjuda på vad han var ute efter. En liknande sak kommer att hända Elsa i den kommande boken.

14. Hennes franska är under all kritik

– Jag har semestrat 21 somrar i rad på Rivieran, utan att lära mig ett ord franska. Förutom fraise, eller om det är framboise, som betyder jordgubbar.

15. Hon går igång på snömän

– Jag skulle ha svårt att vara ihop med en kille som ogillar att åka skidor. Jag vill gärna göra ännu en säsong som skidlärare.

16. Stekare tråkar ut henne totalt

– Ge mig hellre basketbiljetter än smycken. Värsta dejten var en kille som tog fram sin Blackberry och visade foton på sin bil och sina föräldrars sommarhus. Avtändande!

17. Hon använder spökskrivare

– Min vän Caroline Winberg (modell) har spökskrivit ett kapitel i nya boken. Jag ville ha hjälp med att beskriva en typisk modellfest.

18. Hon har en rätt dement humor

– Mitt korttidsminne är nästan fotografiskt, jag lär mig tv-manus oerhört snabbt. Men mitt långtidsminne är pinsamt. Mina vänner kan berätta samma skämt om och om igen – jag skrattar som om jag hörde det första gången.

19. Hennes böcker är inga kassakor

– Jag har sålt 80 000 ex av den första boken, men du blir inte rik på att skriva böcker i Sverige. Även om det förhoppningsvis kan klirra in lite på uppföljaren nu. Det viktigaste är att jag har blivit en erfarenhet rikare. Historien om Elsa har hela tiden varit planerad som en trilogi, men jag har märkt att jag sitter inne på så många stories att jag inte längre ser något hinder att skriva fler böcker, om förlaget vill.

20. Hon blir en skrikare i sportbilar

– Jag älskar bilar. Både att beundra och köra. Jag blir lika irriterad på folk som inte kan köra bil som jag blir upphetsad över killar som är vassa på att ratta. På min 30-årsdag fick jag åka med (alpinstjärnan) Jon Olsson på Gotland Ring i hans omgjorda Ultima, det närmaste du kommer Formel 1. Jon sa att de flesta som åker med sitter tyst och ber honom sakta ned, men jag tjöt och bad honom köra ännu snabbare!

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Sofi Fahrmans roman Elsas värld (Norstedts) finns ute nu.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2011-12-21 09:32