Annons


Skönare än jeans och snyggare än kostymbyxor – de hundraåriga amerikanska uniformsbyxorna, chinos, är sommarens stilsäkraste val.

I slutet av 1800-talet var amerikanska trupper inblandade i en militär konflikt på Filippinerna. För att klara av den stekande solen byttes soldaternas mörkblå ullbyxor ut mot khakifärgade bomullsbyxor, som råkade vara sydda av kineser.

Annons

Männen kallade dem ”chinos”.

50 år senare, efter andra världskrigets slut, tog hemvändande marinkårssoldater och fallskärmstrupper med sig sina chinos tillbaka.

Gilla Cafe.se på Facebook

Många kände sig främmande för den sömniga hemmiljön och tillbringade dagarna med att hänga på stranden och surfa, eller köpte gamla militärmotorcyklar och bildade mc-gäng. Så uppstod bland annat Hells Angels.

De har kallats den första ungdomsgenerationen – och chinos blev deras uniform.

Sommaren 2005 är chinos åter hetare än någonsin. Men glöm de uppsvällda varianterna med linning upp till midjan och massor av motveck som din pappa hade på 1980-talet. I sommar är den ursprungliga uniformsmodellen tillbaka, utan motveck och med en rak passform.

När Acne introducerade chinos i kollektionen för första gången på flera år började de sälja slut redan under våren.
– Jag gillar originalprodukter. Den här modellen utgick från en gammal thailändsk officersbyxa, berättar designern Johnny Johansson.

Rasmus Wingårdh, designer på Filippa K Man, sätter fingret på det starkaste argumentet för chinos:
– De är den perfekta balansen mellan jeans och dressade byxor.

Anders Bergmark

Annons

Dela (0)
Tweeta

Annons


Laddar