Annons

Har du stött på en friluftare eller en chartersvenne i sommar? Jonas Cramby listar fyra semesterstereotyper du bör undvika till varje pris. Tidigare publicerad i Café 07/2011. Illustration: Karin Ohlsson.

Annons

Friluftaren

Även om friluftaren givetvis hävdar att han älskar vildmarken så kvittar det lite var i världen han reser – han kan lika gärna fjällvandra i Sarek som klättra Via Feratta i Dolomiterna eller klaga på alla turister som vandrar Inkaleden nuförtiden (samtidigt som han själv går den så klart). Det viktiga är att friluftaren får tillfälle att använda sin nya 8 000-kronors skaljacka samt korsa händerna runt en gran, luta sig tillbaka med böjda ben och bajsa. ”Det här är frihet det”, tänker han då och laddar sedan solcellerna till den nya satellittelefonen.

Gilla Cafe.se på Facebook

Popsnöret

Popsnöret börjar närma sig 40 och har så klart redan fullt med bilder på sin Facebooksida där han besöker Ian Curtis grav eller poserar utanför Salford Lads Club. Och nu för tiden räcker det med två lager på sin favoritpub i London innan han blir trött och vill gå och lägga sig. Men som tur är har popsnöret hittat en ny popkulturell inspirationskälla som passar hans medelåldersliv bättre: tv-serien The trip. Så i sommar ser du honom garanterat åka hyrbil mellan gastropubar på brittiska landsbygden tillsammans med en polare som gör dåliga imitationer av Michael Caine.

Chartersvennen

Dagens chartersvennar reser visserligen till ungefär samma resmål som hans föräldrar gjorde – Gran Canaria, Unda husvagnscamping eller Khao Lak – skillnaden är bara att han nu för tiden gör det postmodernt. Han vet att det är Svenssonaktigt att åka till Ullared men gör det glad i hågen ändå. ”På Gekås måste man ju bara köpa storpack våtservetter”, säger han skrattande till sin flickvän och lägger i ett packe till i den överfulla vagnen. ”Och sedan blir det bilbingo och en tre kronors- korv på parkeringen. Fatta vilka Svenssonklyschor vi är!”

Hipstern

En hipster vill ju egentligen vara som alla andra, bara han är det först . Så fort han känner två andra personer som gör samma sak himlar han med ögonen och suckar: ”Så jäkla tröttsamt.” Just därför är det i princip omöjligt att förutse var han kommer resa. Förr var det Prag och Antwerpen han semestrade i, just nu Berlin (eftersom de har klädbutiker utan vare sig namn, adress eller särskilt mycket kläder). Men vid Cafés pressläggning kan det lika gärna vara någon annan random, mellaneuropeisk stad som gäller: Eindhoven, Aalst eller kanske Limburg?

Annons

Dela (12)
Tweeta

Annons


Laddar