Hoppa till innehåll

Cykeltjuvssässong: 5 GPS-dosor som spårar din stulna cykel

Olle Arnell

Får du din cykel stulen är risken stor att du aldrig ser den igen, då knappt några cykelstölder alls klaras upp. Har du en GPS monterad på cykeln är chansen större att du hittar den, än att polisen gör det.

I och med vårens intåg är vi många som plockar fram cykeln ur förrådet och cykelsäsongen tar sin början. Men vår och värme innebär även högsäsong för cykeltjuvar. Samtidigt som antal stölder ökar (70 900 anmälningar år 2014) och nu är ett av de vanligaste egendomsbrotten så är det endast 1% av brotten som klaras upp, enligt Brottsförebyggande rådet.

Några saker att tänka på är att alltid låsa fast cykeln i något som sitter fast, alltså inte bara låsa fast hjulet i cykelramen, samt att skaffa ett ordentligt lås.

Det går emellertid att spåra sin cykel om den väl blir stulen genom att montera en GPS exempelvis under sadeln. Här är fem alternativ som kan hjälpa dig att återfå din cykel om den blir stulen.

1. TrackR – prisvärd produkt som gör jobbet

TrackR kopplas ihop till en app i telefonen och visar var den lilla brickan befinner sig på en GPS. Funkar även att sätta på nyckelknippan eller annan ägodel såsom telefonen – som du kan söka från den lilla brickan om det nu är telefonen du tappat bort. TrackR kostar ca 300 kr för en, men ju fler du köper ju fler får du på köpet. Köp dom här.

2. MiniFinder Pico – billig men med dåligt batteri

MiniFinder Pico använder Google Maps för att spåra var din cykel befinner sig. Det sitter ett kontantkort i sökaren som du sms:ar när du undrar var den befinner sig och som kan behövas fyllas på med pengar. Ett minus för batteritiden som uppges vara 20 dagar. Pris: 1 799 kr, köps här.

3. Droples – bra batteri men dålig räckvidd

Tillverkaren av Droplets har, till skillnad från produkten ovan, satsat på lång batteritid – upp till ett år. Nackdelen är dock att de fungerar via bluetooth vilket kanske gör de mer lämpade för att hålla koll på saker i hemmet eller i närområdet, såsom husdjur, nycklar och plånbok. Droplets kostar 249 kr styck mer erbjuder även mängdrabatt. Köp dem här.

4. Safety GPS Tracker – klassens värsting

Safety GPS Tracker kopplas till en app och skickar signaler via SIM-kort (som dock aldrig behöver fyllas på) och skickar signaler automatiskt när den förflyttats och sedan stått stilla i 5 minuter. Batteritiden är imponerande 10 år och den är både vattentålig och stötsäker. Det här är något av en värsting i klassen och marknadsförs främst för större fordon, men har du en dyr cykel kan det vara värt de 1 995 kronorna plus abonnemangsavgifter som tillkommer. Köp den här.

5. SweTrack – smarta funktioner för mellanpris

SweTrack finns i olika modeller och kostnadsfri livespårning och mobilapplikation ingår i köpet. SweTrack Basic har en funktion där att du kan bygga ett ”elektroniskt stängsel” så att du får ett sms när din sändare lämnat det inramade området. Den har även inbyggd mikrofon som du kan ringa upp och då lyssna av vad som händer i närheten av din sökare, samt några fler smarta funktioner. Priset är 799 kr och du kan läsa mer och köpa SweTrack Basic här.

Läs även: 3 punkter alla borde läsa för att få cykla bland folk

Gillade du det här tipset? Gilla oss gärna på Facebook!

[socializer-facebooklikeshare href=”https://www.facebook.com/tidningencafe/” layout=”standard” action=”like” showfaces=”false” share=”false” width=”320″]

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.