Hoppa till innehåll

3 punkter alla borde läsa för att få cykla bland folk

Joel Linde

Snart drar cykelsäsongen igång på riktigt, vilket som bekant innebär inbördeskrig i innerstaden. Därför har vi på Café tagit fram det ultimata fredsmanifestet, för att bespara trafikanterna både vrede och smärta.

Innan du kan ta del av manifestet är det bra om vi kan identifiera dig som cyklist. Vilken av följande tre grupper tillhör du?

1. Lycrakrigaren

lycrakrigare

Går under många namn, även Nackapappa (Stockholmsk lokalslang) eller i vissa fall Memil (medelålders män i lycra). Du är oftast väldigt köpstark och tvekar inte en sekund på att lägga 8 000 på de senaste lättmetallhjulen om de kan kapa 17 sekunder per mil. Men cykeln är inte heller bara ditt transportmedel utan även din passion. Du och dina likar har även körkort och är belästa på körkortsteorin, men ni anklagas också för att vara mindre duktiga på att läsa av lämplig hastighet i innerstaden.

2. Vardagsrejsaren

vardagsracer

Din högsta dröm är att cykla snabbare än en lycrakrigare, trots betydligt billigare och sämre utrustning. Eftersom ni har lägre medelålder än lycrakrigaren är också antalet körkortsinnehavare färre, vilket resulterar i en något sämre trafikmedvetenhet. Ni cyklar gärna i grupp, inte sällan med musik i öronen och ett par öl under västen, vilket kan innebära fara för dig själv och övriga trafikanter.

3. Flanören

flanör

Det viktigaste om du vill vara flanör är att aldrig svettas, och att du ALLTID bibehåller en rak och ståtlig hållning. Du rullar med fördel runt på en tung stålcykel med dåligt pumpade däck, tjock, dämpad sadel, och njuter av att kunna cykla några få veckor om året när solen är framme. I skarpa kurvor stannar du till för att inte riskera att välta, och i övrigt håller du ett tempo som är marginellt högre än hos fotgängare.

Har du hittat din kategori? Bra, då går vi vidare till råden.

LÄS ÄVEN: 13 typer du garanterat stör dig på i kollektivtrafiken

Lycrakrigaren

Vi förstår! Du cyklar året runt, du lägger ner massor av pengar på din utrustning, och det är enormt frustrerande när cykelbanorna invaderas av säsongare som sätter käppar i dina hjul. Men hur gärna du än vill sätta nytt personbästa på väg till kontoret kommer det aldrig vara särskilt lämpligt på en cykelväg i innerstaden. Se det som att du är en Ferrari och de andra är vanliga Saabar och Toyota; det blir en farlig kombination om inte alla spelar på samma villkor.

Vardagsrejsaren

Få saker är härligare än att dra runt med sitt gäng och känna hur vinden i håret blåser bort alla livets bekymmer. Det är dock inte lika härligt att behöva panikbromsa för att ni intar en korsning som visar rött åt ert håll. Bilister har också svårt att se det härliga i att behöva ligga i 20 km/h bakom er för att ni vill glida lite skönt i bredd.

Flanören

Du får absolut cykla långsamt, men håll då till höger. Begränsa mobilanvändandet till ett absolut minimum, hur fin än selfien från årets första cykeltur skulle bli. Övriga cyklister uppskattar i regel inte att behöva slänga sig åt sidan för att du vinglar runt i mitten av banan, eller plötsligt stannar till för att prata med en kompis på trottoaren.

Kort och gott, ha respekt för dina medtrafikanter i vår. Och använd hjälm!

LÄS ÄVEN: 11 träningstyper du stör dig på varje gång du är på gymmet

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.