Annons

Tjugosexårige Johnathan ”Fatality” Wendel från Missouri i amerikanska mellanvästern har spelat ihop mer än tre miljoner kronor i rena prispengar på dataspel, och hans egna produktlinjer med olika datorprylar omsatte under 2007 mer än 250 miljoner kronor.

Annons

Som tolvfaldig världsmästare i spel som Quake, Doom, Painkiller och Unreal Tournament räknas Wendel som en av de första och största spelstjärnorna. Här följer hans bästa tips och egna betraktelser om hur du når framgång genom att leka.

Gilla Cafe.se på Facebook

SÅ BLIR DU BRA PÅ DATASPEL…

1. Investera i utrustning

– Du kan bara spela så bra som din dator tillåter. Din pc måste vara i toppklass för att du ska kunna reagera snabbt och ta rätt beslut. Hörlurar, ett snabbt tangentbord, mus och en stor musmatta är alla lika viktiga.

2. Fysisk form

– Att vara fysiskt fit är ett måste och många proffsspelare har en bakgrund inom annan sport. Spel kräver hand/öga-koordination, reflexer och timing. Jag springer 5 kilometer om dagen, det hjälper mig att vara lugn .

3. Inga utsvävningar
– Inte för mycket koffein, ingen alkohol, inga droger. Man kan inte festa och spela bakfull. Då förlorar man. Jag avstår från sex före en turnering, så att allt testosteron går åt till att meja ner motståndarna.

4. Lär av andra
– Ta del av nätets forum och communitys. Bara att lära sig sådana detaljer som snabbkommandon för att ändra ljusstyrkan och
se din motståndare bättre gör stor skillnad
i proffsspel.

5. Träna

– Möt andra som är på samma nivå och träna mot dem. Jag kör oftast mot dem som hör till de fem bästa i världen. Du måste lära dig vilka svagheter motståndaren har och sedan spela för att utnyttja dessa.

…OCH SÅ BLIR DU RIK PÅ DATASPEL

1. Allt eller inget
– När jag väl började vinna satsade jag allt. Ingen skola, inga jobb. Träna mer och vinn en tävling så tjänar du lika mycket som du skulle gjort på tre månader på ett vanligt kontorsjobb.

2. Ensam är stark

– Att spela solospel som Quake är finansiellt sett mycket bättre än lagspel som Counter-Strike. Dessa kan visserligen vara kul, men
de som spelar lagspel skulle egentligen spela solo om de bara kunde.

3. Skaffa ett team
– Med ett bra team som sköter om mina licenser, logistik, publicitet och allt praktiskt kan jag fokusera på spelandet och att vara talesman för mina produkter. Men låt dig inte förledas av första bästa manager.

4. Bygg ditt varumärke
– Liksom i all annan sport ger affärssidan mycket större summor än vinstpengarna,. Babe Ruth kommer alltid vara killen som sprang en massa home runs, på samma sätt kommer jag alltid kommas ihåg som gamer.

5. Livet efter spelet
– Planera ett liv efter spelkarriären. Bortsett från musarm finns inga direkta fysiska skador i sporten. Men en dag är jag 40 och det finns nya talanger. Då har jag mitt företag och kan jobba med sponsring och produkter.

Mats Rydström

Annons

Dela (0)
Tweeta

Annons


Laddar