Hoppa till innehåll

Spelen från 2023 du måste spela

2023 års allra bästa tv-spel. På bilden: Super Mario, Link från Zelda, Alan Wake, Dredge, Counter-Strike 2 och Spider-Man.

Sportspelet, rollspelet och indiespelet – Café listar det bästa från spelåret 2023. Spelen du verkligen inte får missa.

Året 2023 kan anklagas för mycket, men anklagar du 2023 för att vara ett dåligt spelår tar det dig direkt till rättegång i tingsrätten. Faktum är att det släppts en hel drös med toppenspel under året, där flera titlar har skyhöga medelbetyg på Metacritic.

Spelvintern är här och det återstår bara att bunkra upp med massor av speltid och nya spel. För att hjälpa dig sålla i speldjungeln korar Café 2023 års bästa spel utifrån ett gäng kategorier.


Rollspelet: The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom

Nintendo Switch

Var det verkligen en supersmart idé att göra en regelrätt uppföljare, som dessutom utspelar sig i samma spelvärld, på ett av världens bästa open world-rollspel genom alla tider? Tears of the Kingdom är nämligen en regelrätt uppföljare till sönderkramade Breath of the Wild – 2017 års Zelda-installation som många anser vara ett av världens bästa tv-spel i historien. Och jo, det visade sig faktiskt vara en superidé.

Nintendo smackade dit en himmelsvärld och en underjord och tripplade därmed föregångarens redan mustiga spelyta. Dessutom slängde man in nya, kreativa, och berikande spelelement – sådär som bara Nintendo kan göra – och toppade det med en betydligt intressantare story. Och se på fan, man lyckades till och med överträffa föregångaren.

Tears of the Kingdom var spelglädje i sin allra renaste form och en påminnelse om hur storslaget ett tv-spel kunde kännas när du var i 10-årsåldern. Undertecknad investerade 160 timmar i den här häxkitteln fylld med unikt innehåll utan att tycka att en enda sekund kändes bortkastad. (Joakim Almén)

Bubblare: Baldur’s Gate 3


Plattformspelet: Super Mario Bros. Wonder

Nintendo Switch

Ett spel som på ytan är så likt de riktigt tidiga Mariospelen men som samtidigt gör så mycket nytt med genren att man inte slutar häpna. Huvudsaklig inspiration har Nintendo plockat från Super Mario Bros. 3 och Super Mario World, av många ansedda som seriens absoluta höjdpunkter när det kommer till tvådimensionell plattform. Den största nyheten här är ”wonder seeds” – gömda frön som på unika sätt förvandlar varje bana till något psykedeliskt utflippat.

Redan innan det märkliga, roliga elementet satt Nintendo på ett riktigt stabilt Mariospel, men vad som verkar bli Switchens sista storsläpp kunde såklart inte nöja sig med att vara stabilt. Super Mario Bros. Wonder däremot, det är en värdig svanesång. (Jonas Strandberg)

Bubblare: Sonic Superstars


Skräckspelet: Alan Wake 2

Xbox Series X/S, Playstation 5, PC

TV-spelet Alan Wake 2.

Alan Wake 2 bygger vidare på det första spelet som lanserades 2010, men förbättrar det i alla led. Historien kretsar kring den bästsäljande skräckförfattaren Alan Wake som efter 13 års frånvaro under mystiska omständigheter åter dyker upp i samband med en mordutredning med ockulta inslag, som påminner om både den första och den tredje säsongen av True Detective och hyllade SkyShowtime-serien Yellowjackets. Spelets huvudkaraktärer är nämnda Wake och FBI-utredaren Saga Anderson som du sömlöst kan byta mellan medan deras två respektive historier sakta men säkert flätas samman ju längre spelets kapitelbaserade berättelse tar dig.

Spelmekaniken påminner en hel del om skräckspelen Silent Hill och Resident Evil 4 (ett av världens bästa skräckspel genom tiderna) där allting är mörkt, jävligt mörkt, och där ljuset och ditt väldigt begränsade ammunitionsförråd till dina vapen är din enda vän. Men det är korsbefruktningen av spel och arthouse-film som gör spelet så unikt.

Nyckelpersoner hos Remedy (jajamen, finska spelstudion som ligger bakom Max Payne-spelen) har nämnt Twin PeaksNär lammen tystnar, Coen-brödernas filmer och David Finchers bästa film Se7en som influenser. Faktum är att spelet är en perfekt storm av alla nämnda influenser och du som gillar när gränsen mellan verklighet och fiktion suddas ut à la David Lynch kommer att älska Alan Wake 2. En bisarr, fantastisk och oefterliknelig spelupplevelse som kommer att stanna kvar i dig länge. (Joakim Almén)

Bubblare: Resident Evil 4 (Remake)


Sportspelet: Zwift

Smartphones

Det kanske hade varit rimligare att välja nya Football Manager, EA Sports nya fotbollsspel utan FIFA i titeln eller för all del ett nytt NBA-spel här. Men! Zwift är så otroligt mycket mer spännande för det är ett perfekt exempel på hur man kan göra sin träning roligare genom gamification. Du köper en trainer till din cykel, kopplar upp dig och vips, så är du med och tävlar i cykelrace mot människor från hela planeten. Strategi, fysik och pannben belönas – vilket i sin tur gör det enkelt att hålla dieten, då lägre vikt underlättar. Med klassiska spelmekanismer som nivåer där nya grejer blir upplåsta – ja, då blir man snart beroende och gör sig redo för att klättra ännu en stigning. (Jesper Johansson)

Bubblare: Football Manager 2024


Superhjältespelet: Spider-Man 2

Playstation 5

Det finns ett par anledningar till Spindelmannens ihållande popularitet. En av dem är det väldigt rika karaktärsgalleriet, som gör alla andra superhjältar Green Goblin-gröna av avund. Efter att i båda spelen Spider-Man och Spider-Man: Miles Morales ha bjudit på ett allstargäng av färgstarka skurkar, kunde man lätt tro att det inte fanns några kvar. Då slår utvecklaren Insomniac till med den kanske mest ikoniska av alla nätsvingarens ärkefiender – Venom. Dessutom bjuder man här på ännu större variation än i föregångarna, genom att låta spelaren växla mellan Peter Parker och Miles Morales.

En av grejerna som gör de här spelen så extremt underhållande är att de verkligen får en att känna sig som Spider-Man när han klättrar på fasaderna, svingar sig mellan skyskraporna, mellanlandar på Empire State Building och spejar ut över sin hemstad. Grafiskt imponerar dessutom Spider-Man 2 mer än någonsin tidigare och skulle absolut kunna tas upp i diskussioner om snyggast tv-spel någonsin, något som utvecklarna tycks väl medvetna om med tanke på det populära fotoläget. Även om det tekniska sitter helt felfritt, är det historieberättandet som dröjer sig kvar när eftertexterna rullat. Så här investerad i Spindelmännens äventyr var det väldigt längesedan man var. Det perfekta superhjältespelet, helt enkelt. (Jonas Strandberg)

Bubblare: Star Wars Jedi: Survivor


Skjutspelet: Counter-Strike 2

PC

Efter nära tio år av CS:GO har nu den efterföljande versionen av spelet lanserats. Samma banor, samma strategiska, kommunikativa och skillsbelönande känsla som tidigare – men nu med flera fina uppdateringar. Spelet är än så länge publicerat men inte färdigt och Valve presenterar uppdateringar, korrigeringar och förändringar nästan varje dag. Och när allt väl sitter, ja då har vi ett spel som kommer kunna hålla i tio år framöver. In på servern, kanalisera din inre S1mple och njut av att krossa terrorismen (eller – om du är på andra sidan – fontäner, torg, och kärnkraftsverk). (Jesper Johansson)

Bubblare: Metroid Prime Remastered


Strategispelet: Cities Skylines 2

Xbox Series X/S, Playstation 5, PC

Visst, spelet har fått kritik för att det krävs en rejäl rigg för att få runt det. Men om det är så att du har en tillräckligt stark maskin, eller om finska Colossal Order får ordning på prestandakraven, kommer du älska det här spelet. Tio år efter det första spelet har nämligen tvåan lanserats och det är exakt lika beroendeframkallande och underhållande som den första versionen. Att kunna bygga vad man vill, forma en stad precis som man vill ha den … det är så tillfredställande. (Jesper Johansson)

Bubblare: Age of Wonders 4


Indiespelet: Dredge

Xbox Series X/S, Playstation 4-5, PC, Switch

Dredge börjar som ett helt vanligt fiskespel. Baserad i en avlägsen hamnstad är det inledningsvis din uppgift att komma hem med tillräckligt mycket fångst för att kunna betala av din båt. Myset kombinerat med ett kryddmått melankolisk stämning vaggar in spelaren i en meditativ lunk.

Tills solen går ner. Det finns nämligen någonting på havets botten som du helst vill undvika att bekanta dig alltför noga med.

Dredge är något så ovanligt som ett kamouflerat skräckspel. Fiskesimulator möter Lovecrafts kosmiska otäckheter, men trots sin okonventionella blandning av genrer är spelet väldigt lättillgängligt. Känslan av isolering kryper sig långsamt på när klockan tickar iväg mot skymning och man befinner sig lite längre från en trygg hamn än man planerat. Här och var hittar man ledtrådar i form av flaskpost och excentriska karaktärer som ger en små pusselbitar, vilka sakta bygger upp en kuslig bakgrundshistoria. Samtidigt som man alltså försöker sköta sitt arbete som hederlig fiskare.

Ett spel man kommer tillbaka till om och om igen på sena kvällar. Bara en sista fisketur. (Jonas Strandberg)

Bubblare: Cocoon


Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.