Spotify trycker på med poddar – här är höstens alla nyheter

Erik Nivas Martin Mutumba-bok som podd och dokumentärbonanza när streamingjätten (nej, inte den, den andra) presenterar sina egna poddsatsningar inför hösten.

Tom Cehlin Magnusson | Foto: Getty & Carl Thorborg  |  Publicerad 2020-08-28 12:05  |  Lästid: 3 minuter

Spotify har på senare år breddat sitt utbud och är i dag en självklar del av ordföljden ”…där poddar finns”, hämtat ur den inte speciellt begåvade, men alltjämt bevingade, meningen ”finns där poddar finns”. Spotify har poddar! Över 1,5 miljoner, närmare (men inte jättenära) bestämt.

Ett stort utbud i all ära, men som mången förståsigpåare har påpekat de senaste åren så är det ju det egenproducerade materialet som beskrivs som framtiden. Som exempelvis hos streamingjätten Netflix vars satsning på eget innehåll i dag har resulterat i flera Oscarsstatyetter. Spotify själva har bland annat gjort podcast-material tillsammans med exempelvis Joe Rogan och Michelle Obama, och här på hemmaplan har man samarbetat med bland annat poddarna Raseriet, Mamma Moa och Gynning & Berg. Tidigare i år lanserade man också så kallade poddspellistor som gör det enklare för lyssnare att upptäcka nya favoritpoddar.

Spotify presenterar lagom till hösten sex egna originalproduktioner. Bland poddarna som får sin premiär under kommande veckor hittas bland annat en nyskapande adaptering av Erik Nivas bok om karismabomben Martin Mutumba, dokumentärälskaren får sitt lystmäte stillat genom Spotify Dok samtidigt som Parisa Amiri guidar genom diktatorernas oförlovade land. Kolla in hela utbudet nedan.

1. Äkta Hela Vägen | Premiär 27 augusti

Martin Mutumba är fotbollsstjärnan från Rinkeby som kanske är mest känd för sitt SM-guld med AIK 2009. Men hans liv innehåller så mycket mer, och är en berättelse om hisnande uppgångar och stora fall. Om en otänkbar resa, om en man som inte skulle lyckas men gjorde det ändå. Det är också en berättelse om det svenska samhället, speglat genom fotbollen. I denna helt unika podcast berättas Martins historia från boken Äkta hela vägen i en helt ny form, direkt från huvudrollsinnehavaren.

Martin Mutumbas biografi av Erik Niva släpps samtidigt både som bok och podd. Det här är en ny typ av ljudupplevelse där gränserna mellan bok och podd suddas ut.

2. Bakom Micken med Filip Dikmen | Premiär 27 augusti

En helt ny talkshow i poddformat där Instagram- och Youtubestjärnan Filip Dikmen bjuder in artister till intressanta samtal. En plattform där nästa generations artister intervjuas med värme, stor nyfikenhet och förståelse för samtiden och den kontext i vilken de lever och verkar. Första avsnittet gästas av rapparen Greekazo. 2019 utsågs Filip Dikmen till en av Sveriges 10 mäktigaste personer på Instagram i Sverige av Maktbarometern.

3. Diktatorer | Premiär 9 september

På ett eller annat sätt har de flesta av oss läst och hört om diktatorer från förr eller nu. Men hur mycket vet vi egentligen? Diktatorer är en svensk adaptation av Parcast-podden Dictators med Parisa Amiri som programledare. Varje avsnitt avhandlar en specifik diktator och med hjälp av med gästexperter besvarar podden frågor som: vilken tid och kontext verkade den specifika diktatorn i? Hur har diktatorn framställts inom populärkulturen genom historien? Hur var det att leva i landet där diktatorn styrde? Ett urval av diktatorer som kommer tas upp i podden är Adolf Hitler, Joseph Stalin, Kim Jong-Un, Idi Amin, Vlad III Dracula, Cleopatra och Gustav Vasa. 

4. Spotify Dok | Premiär 17 september

Under Spotify Dok samlar vi de starkaste dokumentära berättelserna i podcast-Sverige – ett hem för alla som älskar dokumentärer. Det bjuds på historier du aldrig hört förut eller aldrig hört på det här sättet. Den första Spotify Dok-podden heter Spotify Dok Kidnappad och produceras av John Mork och är en berättelse om en hyllad svensk författare som kidnappades av sin stalker.

5. Minnet | Premiär 5 oktober

Minnet berör oss alla. Vi kämpar med det i det lilla och i det stora och vi är beroende av det – för att klara vardagen, skolan, jobbet. Men ändå vet de flesta av oss fascinerande lite om våra minnen. ‘Minnet’ är en utforskande podcast med en blandning av samtal med spännande gäster, minnesträning och nyfiket lärande med en av världens främsta minnesexperter och VM-medaljör Yanjaa Wintersoul

6. Wennstams Vrede | Premiär 14 oktober

Katarina Wennstams långa arbete kring mäns våld mot kvinnor har gett henne minnen hon aldrig blir av med. Wennstams Vrede är podcasten där mäns våld mot kvinnor tas på allvar. Katarina tar upp händelser som måste föras till ljuset, och försöker förstå tillsammans med politiker, poliser och experter – som också får stå till svars för det ansvar de haft över kvinnornas öden.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2020-08-28 12:06