Annons

Mannen på bilden heter Jesper Olsen och har löpt runt jorden – två gånger. Sammanlagt 6 300 mil (bland annat genom Sibirien). Han borde alltså ha en del att lära oss om vinterlöpning.

* * *

Jesper Olsen, 41, har ägnat de senaste åtta åren av sitt liv åt att löpa. Först 26 000 kilometer från öst till väst, sedan 37 000 kilometer från syd till nord. Sommaren 2012 slutförde han sin andra jorden runt-löpning. Men i övrigt verkar han helt normal.

Annons
Gilla Cafe.se på Facebook

Du måste ha löpt en del i kyla?
– Ja, min vinterlöpning har mest ägt rum under World run 1, 2004-2005. Sträckningen genom Sicilien var ganska kall, men även att löpa genom Sverige och Finland i januari och februari.

Vilka är dina tre bästa tips till vinterlöpare?
– Först och främst, ha flera tunna lager kläder på dig – med dragkedjor. Luften mellan plaggen isolerar dig från kylan och dragkedjorna gör att du lätt kan justera värmen.
För det andra är det viktigt att röra sig hela tiden! Står du still blir du snabbt för kall. Särskilt fötterna. För det tredje, kom ihåg att njuta av din löpning. Det håller dig motiverad och hindrar dig från att fokusera på eventuella obehagligheter. Det finns knappt någon vackrare säsong att löpa i än vintern i Skandinavien!

Något speciellt minne från just vinterlöpning?
– När jag löpte genom Ryssland 2004 blev jag och mitt team ofta inbjudna att bo i privata bostäder. Ofta i små byar ute i mitten av ingenstans i Sibirien. Under min första riktigt kalla natt, uppe i Uralbergen, hade någon tänt en ugn för att hålla mitt rum varmt över natten. Först var jag glad eftersom det fick mitt rum att gå från -25 C till nästan en bastu. Men senare ångrade jag det eftersom alla insekter i huset drog sig till mitt rum och min säng. Och det finns rätt stora insekter som övervintrar i Sibirien…


Jesper Olsen på varmare breddgrader.

Usch! Vad krävdes av dina skor?
– Att de var både hållbara och bekväma, och att de inte minst kunde hålla mig borta från skador. Utan dem faktorerna hade jag inte ens klarat av en kontinent.

Vad löpte du med för skor?
– Min sponsor under World run 2 var Ecco, som utrustade mig med deras Biom-skor. I world run 1 hade jag Asics, som också funkade bra, men stödet från Ecco var snäppet bättre – både vad gäller företagets engagemang och komforten i skorna.

Patrik Hedlund

Läs mer om Jesper Olsen på hemsidan World run och i aprilnumret av Café, som släpps i slutet av mars.

Annons

Dela (5)
Tweeta

Annons


Laddar