Spritfavoriten Gammel Dansk släpper exklusiv limiterad upplaga med nytt recept

Gammel Dansk Limited Edition

Den klassiska spriten släpps i en begränsad upplaga på 1 199 flaskor, med ett nytt smakrecept som bland annat innehåller hundraårig cognac och brasilianskt kaffe.

Joakim Almén | Foto: William Backman  |  Publicerad 2021-02-11 13:46  |  Lästid: < 1 minut

Historien om Gammel Dansk tar sin början 1961 då De Danske Spritfabriker ville skapa en mjuk men bitter sprit. Under tre års tid provades 300 ingredienser i ännu fler kombinationer innan resultatet var klart.

I modern tid är den mörkbruna spriten inom vissa smala kretsar mest känd som komikern Nisse Hallbergs favoritsprit, men framförallt som en shot som inte smakar rävjunk och gör susen för promillenivån.

Nu släpper Gammel Dansk sin första begränsade upplaga-flaska någonsin. Basen till den limiterade upplagan består av klassisk Gammel Dansk vars (hemliga) recept innehåller 29 olika örter, kryddor och blommor från hela världen. Smaksättningen av den nya Gammel Dansken har utökats med färska rönnbär, manukahonung, hundraårig cognac, brasilianskt kaffe samt vaniljextrakt som lagrats på champagnefat. Den nya Gammel Dansken har dessutom fått vila på rostade whiskeyfat för att runda av smaken ytterligare.

Förutom flaskans yttre som fått sig en rejäl lyx- och flärdboost är spritens färg mörkt gyllene. Gammel Dansk själva hävdar att smakbilden från originalet tydligt känns igen, men att den nya Gammel Dansken ”uppvisar en högre komplexitet och fyllighet i kombination med mjukare sötma och längre eftersmak där toner av kaffe och cognac dröjer sig kvar”.

Gammel Dansk Limited Edition tillverkas i enbart 1 199 flaskor och släpps 11 februari (nr 8335701) i Systembolagets beställningssortiment. En flaska á 70 cl kostar 1 099 kronor.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2021-02-11 13:56