Bartenderproffset Emil Åreng släpper kaffelikör på Systembolaget

Emil Åreng och KASK

Emil Åreng kombinerar två stora intressen – kaffe och sprit – när han tillsammans med Blekingedestilleriet One Nine släpper kaffelikören KASK.

Joakim Almén  |  Publicerad 2021-03-11 12:07  |  Lästid: 2 minuter

Espresso Martini och Irish Coffee är två exempel på drinkar som visar att kaffe och sprit är en synnerligen trevlig smakkombination.

Nu ska bartenderproffset tillika Cafés dryckesredaktör Emil Åreng tillsammans med Blekingedestilleriet One Nine göra kaffelikör som kombinerar Årengs kaffeintresse med hans väldokumenterade spritkunskap.

Café slog en signal till Åreng för att ta reda på mer om KASK och varför du eventuellt borde kika på att utöka barskåpet med en kaffelikör.

Hallå där Emil Åreng! Du släpper tillsammans med One Nine kaffelikören KASK. Ordet är fritt – berätta.

– One Nine (Brygghus 19) hörde av sig och frågade om jag ville göra något tillsammans med dem och det första jag tänkte på var att göra en svensk kaffelikör helt enkelt som är baserad på en cocktail jag gjorde för några år sedan. Sen labbade jag, Dan-Magnus och Jennifer på One Nine och tog fram en kaffelikör med en böna som enbart är rostad till detta ändamål av Blekinge Specialty Coffee – en av Sveriges bästa kafferostare. Det är alltså en kombination av Cold Brew, bryggkaffe, socker och sprit!

Hur står det till med kaffeintresset?

– Oerhört starkt intresse, eftersom jag bott i Umeå de senaste 14 åren så har man ju haft en av Sveriges bästa baristor runt knuten (Costas) så har man fått lära sig hur det ska drickas och det tycker jag skiner igenom även i vår kaffelikör.

Vem kommer att uppskatta KASK?

– Förhoppningsvis alla såklart men uppskattar man kaffe eller Espresso Martinis så kommer det här vara något man verkligen vill ha i sitt barskåp!

Vem kommer inte att uppskatta KASK?

– Hatar man kaffe och svenskt hantverk så är det här inte för dig!

Varför är det massa gubbar med hatt och portfölj på etiketten?

– En hommage till kaskens storhetstid då halva Sverige utvandrade i slutet på 1800-talet också är det ju ett betydligt snyggare sätt att säga ”export”.

Följer man dig på insta ser man att du (väldigt) ofta re-postar stories med folk som gjort din ”Gin och Tonic infuserad med en Espresso Martini serverad som en Tom Collins”. Gravstenstext-läge på det: ”Här ligger mannen som skapade…”?

– ”HAN BLANDA, HAN DOG – EMIL ÅRENG” känns betydligt mer som mig. 

Till sist: vad önskar du dig mest av allt just nu?

– Att alla kan få vaccin fort så vi kan börja gå ut på krogen och fira som det vore 1945!

Emil Åreng och One Nines kaffelikör KASK släpps som 50 cl flaska och har en alkoholprocent på 19,5. KASK släpps till restauranger i april och på Systembolaget i maj och kostar 279 kr.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2021-03-11 12:11